Късно снощи американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) излезе със страхотна новина в X (Twitter) за затъващия криптопазар - че Bitcoin може вече да бъде част от борсово търгуваните фондове. Минути по-късно се оказа, че публикацията е фалшива - профилът в социалната мрежа е бил хакнат, а решение на комисията все още няма.

Хиляди фенове на криптовалутите не повярваха на твърденията на SEC - това е все пак една от най-старите и строги институции за борба срещу пазарните манипулации в света, която тази година става на 90. Наложи се хората на Илон Мъск да излязат с официално съобщение - да, профилът на комисията е хакнат, причината - не са активирали вече задължителната на много платформи двуфакторна идентификация.

За минути Bitcoin скочи до 47 880 долара, малко след изтриването на публикацията в Х се срина до 44 920 долара, след това се стабилизира около 45 600 долара.

И социалната платформа на Мъск отнесе доста критики, особено като се има предвид, че профилът на комисията е верифициран, а X се ползва и от много други подобни агенции в САЩ и по света за съобщаване на точно такива новини.

Защо борсово търгуваните фондове са важни за криптопазара?

Основната цел на борсово търгуваните фондове е да улесни масовия играч с акции. Те са взаимни фондове, съдържащи различни активи, които се търгуват на фондовите борси като традиционни акции. Обикновено следят движението на определен индекс или определен индустриален или друг сектор от икономиката. 

Комплектовани като борсово търгувани фондове, различни активи могат да бъдат управлявани и продавани с по-малко такси за трансакции и по-малко работа като цяло. Ако Bitcoin бъде одобрен като такъв борсов продукт, това ще направи възможно търгуването с криптовалути през всякакви традиционни инструменти, популярни сред всеки инвеститор. В момента търгуването с криптовалути е далеч по-сложно и недостъпно за много хора, дори и за тези, които искат да инвестират, но да оставят някой друг да се занимава с управлението на активите.

През последните две години криптопазарът се крепи, но видно не расте - ентусиазмът към дигиталните валути спада, т.нар. NFT-ита се оказаха пълен провал без никаква стойност, няколко системи за обмен на криптовалути пък бяха разкрити като тромави пирамидални схеми. Регулирането на пазара от институции като Комисията за ценните книжа и борсите може да постави ограничения, но и да даде на криптовалутите стабилност.