Търг за обществена поръчка за ремонт на паметника на Шипка бе обявен през декември миналата година. Прогнозната стойност на ремонта е над 14 млн. лева. В документите по поръчката пише, че тя се обявява при липсата на осигурено финансиране. 

Тази патриотична инициатива стана повод за патриотарски разпри в т. нар. националистически среди у нас. И по-точно между Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО (партия, чийто актив е известен в публичното пространство като "войводите") и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Костадинов видя в реставрацията заплаха за паметника и допусна, че той ще последва съдбата на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА) в София, който наскоро бе нарязан и преместен в склад. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че "възрожденецът Коце" лъже. Но и той самият не изключи възможността идеята за премахването на паметниците от времето на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. да мине през "кокошите мозъци" на "сегашната управляваща сглобка".

Защо МОЧА и Шипка не са едно и също?

Фактите, разбира се, са съвсем различни. МОЧА и паметникът на Шипка са два съвсем различни паметника, издигнати по различни поводи и с различни послания. Нито една от прозападните и проевропейски партии у нас никога не е изказвала мнение, че паметникът на Шипка трябва да бъде премахнат. Още повече че той е символ на решаващата битка по време на войната, за спечелването на която огромна заслуга има българското опълчение.

Критични мнения са изказвани само по това, че в центъра на София, където се намират основните държавни институции, всички улици и булеварди носят имена на руснаци. Подобно критично мнение изказа дори настоящият кмет на София Васил Терзиев по време на предизборната си кампания.

Спор има и около това трябва ли 3 март да е национален празник на България. Факт е, че на тази дата освободителната за нас война е приключила, но от друга страна именно на тази дата Русия започва хибридната си война срещу българите, която продължава и до днес. Русия се обявява за защитничка на санстефанска България, която лошият Запад е разделил. Факт е обаче, че само 7 години след това, при първата стъпка за обединението на разпокъсаната България, а именно Съединението, Русия е против.

Критики предизвиква и фактът, че най-голямата катедрала у нас "Св. Александър Невски" носи името на руски светец. И се припомня, че за няколко години тя се е казвала "Св. св. Кирил и Методий". Това се случва по време на Първата световна война, когато България и Русия воюват помежду си. И българските кавалеристи, начело с легендарния ген. Иван Колев, побеждават казаците, нахлули в Добруджа

Фактите и т. нар. патриоти

Фактите обаче рядко имат значение за т. нар. български патриоти, които не пропускат нито една възможност да се джафкат помежду си.

"Тези дни станахме свидетели на поредната сапунка, тиражирана от възрожденеца Коце, според когото щели да премахнат Паметника на свободата на връх Шипка. Дори публикува снимка, на която паметникът е опасан със скеле и ето, започват да го демонтират, подобно на паметника на съветската армия. Само дето снимката е от 2019 г., когато е правен ремонт на лъва, който е на централната фасада. Днес лично минах от там и няма нито скеле, нито паметникът е ограден с тараби и никой не го събаря.

Защо казвам поредната сапунка на Коце? Всъщност това си е съвсем целенасочена опашата лъжа. Всъщност за пореден път т. нар. „възрожденци“ са в ролята на лъжливото овчарче". 

Това написа Каракачанов във фейсбук.

Според него "ефектът от кампанията на лъжливото овчарче може да бъде единствено да се провали ремонтът на паметника Шипка и управляващите да пренасочат отпуснатите пари в поредната черна дупка, от която ще си приберат комисионните".

"Тогава, интересно ми е, лъжливото овчарче ще отпусне ли лични средства или такива от многомилионната партийна субсидия за ремонт на Шипченската светиня? Знам отговора! И той е "не", няма да си бръкне в джоба", каза Каракачанов.

По закон партиите не могат да ползват парите от субсидията за нищо друго, освен за партийна дейност, но както вече стана ясно фактите в подобни патриотарски разпри никога не са имали голямо значение.

Каракачанов, който също като Костадинов е историк по образование, използва термина "турско робство". Този термин е неточен от строго историческа гледна точка. Най-точният термин е "османско владичество".

Повод за писанието на Каракачанов стана публикация на Костадинов от преди няколко дни. Според него целта на ремонта на паметника е да се спре неговата инициатива за масово посещение на Шипка на 3 март.

Днес той публикува и нов пост, в който обяснява защо се притеснява за паметника на Шипка.

На Шипка всичко е спокойно

В края на миналата година в интерво пред БТА директорът на Националният парк-музей (НПМ) “Шипка – Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов. заяви, че се обявяват обществени поръчки за изпълнител и строителен надзор за проекта по реставрация и консервация на Паметника на свободата. По този повод Каракачанов изтъква, че Костадинов е приятел с Ангелов още от студентските години, но в момента хвърля "грозна клевета" срещу него.

"Проблемът е, че в конкретния случай с тази кампания той хвърля една грозна клевета срещу човек, когото познава много добре и е негов приятел още от студентските му години. Човек, на когото е ходил много пъти на гости, ял е от храната ме и е пил ракията му. Става въпрос за директора на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р на историческите науки Чавдар Ангелов. Знае му телефонния номер, звънял му е стотици пъти, даже да го кани да се присъедини към партията му. Но сега вместо да му звънне и да го попита, директно го клевети и го хвърля на кучетата. Грозно, Коце, грозно. Днес се гавриш със стар приятел, утре ще се изгавриш и с последователите си".

Това пише Каракачанов.

Според Ангелов работният проект за реставрацията предвижда дейности по фасадите на паметника и в интериорното му пространство, както и подмяна на около 1100 квадратни метра от плочника, върху който е стъпил монументът. При нормално протичане на всички административни процедури, ремонтните дейности могат да започнат в началото на лятото, а максималният срок за изпълнението е три години. 

Най-важното, което трябва да бъде направено, е да се спре проникването на вода през компроментираните фугиращи смеси, запълващи пространството между отделните каменни блокове. Те са около 8200 линейни метра и трябва да бъдат отстранени ръчно и подменени, обясни д-р Ангелов. Относно вътрешността проектът предвижда Паметникът на свободата да бъде върнат в неговия автентичен вид.

Всички изолационни материали и видове мазилки, положени вътре, ще бъдат отстранени и ще се открие каменният градеж, който според направените проучвания е от много добре изпълнена каменна зидария. Подменени ще бъдат и подови настилки.

"Това, че интериорът ще бъде в естествения сив цвят на камъка, има отношение и към бъдещата постоянна експозиция", каза още д-р Чавдар Ангелов.

До момента няма разработен тематико-експозиционен план, но предстои да започне работа и по него. По думите му постоянната експозиция няма да бъде много голяма, а по нея ще се работи паралелно с ремонтните дейности. Очаква се краят на ремонта да съвпадне с изработването ѝ. 

Паметникът ще бъде изцяло преокабелен, ще се подмени електрическата инсталация, ще бъдат реставрирани и двете железни врати, които отвеждат към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат подменени, като по проекта там е предвидено да се отлее стоманенобетонен фундамент със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си. За по-голяма безопасност ще бъде монтиран и двустранен парапет. Д-р Ангелов допълни, че за костницата е предвидено да бъде осигурен достъп на хора в неравностойно положение, но предвид параметрите на сградата няма как това да бъде направени вътре. 

Любопитно е, че проектът предвижда паметникът да не бъде отопляем, както е сега.

"Идеята е по този начин да се реши проблемът с влагата, която се образува при конденз", посочи д-р Чавдар Ангелов.

Той отбеляза, че това би подложило на риск движимите културни ценности, които ще бъдат експонирани и по тази причина проектът предвижда на всеки етаж да има климатизирани витрини, осигуряващи необходимите параметри за експонатите. Паметникът на свободата ще бъде снабден и с дизелов генератор, който да осигурява постоянно захранване при евентуални прекъсвания на електричеството, за да могат да се поддържат системите, гарантиращи безопасната му експлоатация. 

“Друг любопитен момент е, че за пръв път монументът ще бъде снабден с автоматична метеорологична станция. Данните от нея ще бъдат използвани за контролиране на влажността на въздуха вътре. Така наречените бойници, които всички виждат, в момента са затворени с дограми, а практически това са вентилационните отвори на паметника. Сега те ще бъдат отворени, за да може циркулацията на въздуха да става по естествен начин и влагата да може да бъде извеждана. Когато проектът бъде завършен и тази метеорологична станция заработи, е много вероятно да видим връх Шипка и в прогнозата за времето. Ще започнем да събираме информация, която при желание бихме могли да предаваме на метеорологичните служби и това ще бъде полезно в други направления”, коментира още д-р Чавдар Ангелов. 

Двете обществени поръчки са на обща стойност около 14 милиона лева без ДДС, като в тази сума влизат и 20 процента непредвидени разходи, които по време на самото изпълнение на проекта може да се наложи да бъдат направени, обясни той. Има доста неизвестни, които произтичат от местоположението на паметника и сложната метереологична обстановка. Ако няма необходимост, тези средства няма да бъдат оползотворени и това ще бъде документирано по съответния ред, уточни д-р Ангелов. Максималният срок за изпълнение на обществената поръчка е в рамките на три календарни години, като кандидатите имат свободата да дадат и по-малък срок.

"Това трябва да бъде разбирано на практика като три летни сезона, в които свободно да се работи в безопасни условия", обясни той. 

По думите на директора на НПМ “Шипка – Бузлуджа” последният ремонт в такъв обем е правен преди около четири десетилетия.

"Друго, което се надявам да можем да свършим, е да изработим и съгласуваме проект за консервация и реставрация на целия тържествен подход, който отвежда към Паметника на свободата. Предстои работа и по проект за ремонт на автомобилния подход, който след консервационно-реставрационните дейности вероятно ще бъде окончателно компроментиран предвид тежката техника", каза още д-р Чавдар Ангелов. 

По думите му ремонтните дейности в района на Паметника на свободата тепърва предстоят. Това е процес, който ще отнеме години, но амбицията на НПМ “Шипка – Бузлуджа” е заедно с Министерството на културата да се справи с всички тези задачи.

"Паметникът на свободата е нещо, с което всички трябва да се гордеем и да знаем за какво е издигнат там на този свят връх. Това е един от най-знаковите монументи в страната и българската държава, в лицето на компетентните институции и органи, ще се погрижи за неговото състояние", категоричен е той.