Григор Димитров отпадна във втория кръг на турнира в Ротердам с награден фонд от 1 600 855 евро, след като отстъпи с 2:6, 6:7(8) срещу 37-ия в световната ранглиста Жил Мюлер (Люксембург).

До момента двамата тенисисти се бяха срещали само веднъж - на трева в "Куинс Клъб" в Лондон през 2012 г. Тогава успехът бе на сметката на българина - 7:6(1), 6:4. Днес обаче  намиращият се в най-силната форма в цялата си кариера Жил Мюлер не му остави шансове.

Григор започна двубоя много слабо. Поведе с 40:0 в първия гейм, допусна да се стигне до равенство и обрат с две груби непредизвикани грешки. Така без да направи нищо специално, Мюлер успя да реализира пробив още на старта. Изпуснатият гейм дебалансира Гришо и няколко минути след началото на мача, той вече изоставаше с 0:3. До края на сета българинът не успя да върне изоставането и допусна нов брейк, което означаваше 2:6 в актива на левичаря от Люксембург.

Вторият сет предложи значително по-равностойна игра. Сервиращите бяха безкомпромисни в своите подавания и това доведе до решителен тайбрек. В него българинът пропусна два сетбола, а с безкомпромисна атака на мрежата и силно воле Мюлер приключи битката след 10:8 точки. Димитров изживя подобен сценарий и в предишния си мач на турнира в Ротердам. Разликата е, че тогава успя да измъкне тайбрека, а впоследствие спечели в третия сет. 

За Григор предстои защита на трофея му от миналата година в Акапулко, Мексико.