Влизането на България в Шенген е много по-голям успех, отколкото правителството обяснява. Това стана ясно от думите на Ивайло Калфин пред бТВ.

Калфин, който е бивш външен министър, бивш евродепутат и настоящ изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд обясни, че България ще има глас във вземането на решенията в Шенген. Той поясни, че е разбрал това по свои частни канали и изрази учудване, че не се обяснява от правителството.

"Да станеш част от Шенген, означава да вземаш решения. Сега Кипър се подготвя за членство. Въпросът е дали България ще има глас, когато Кипър се приема в Шенген. Ще издаваме ли шенгенски визи?

Ще имаме ли пълен достъп до визовата информационна система и шенгенската информационна система, които са свързани с полицейското сътрудничество. Доколкото разбрах - от частни канали - да. Не мога да разбера защо правителството не го обяснява", посочи Калфин.

Той обясни, че "ако вземем корабче от Русе и отидем до Виена това ще бъде преминаване на сухопътна граница".

"Приемането на България по вода в Шенген засяга само морските граници. При полетите няма да има паспортен контрол -  самолетите ще кацат на онези части от летищата, които са шенгенски. Човек отново ще трябва да носи личната си карта, за да се качи в самолета", обясни Калфин.

Според него забавянето ни с 12 години е прецедент, докато влизането на етапи се е случвало и друг път с други страни.

"България и Румъния бяха задържани много дълго време - нещо, което не се случи с Хърватия. Самата Австрия някога влезе на части.

През 1985 г. е договорено да се махнат границите (и да се създаде Шенгенското пространсво - б.р.), а чак 10 години по-късно, през 1995 г., само седем държави подписват междуправителствено споразумение. Сега вече Шенген е част от европейското право".

Това обясни Калфин.