230 украински защитници, попаднали в плен на Русия, бяха пуснати на свобода в рамките на най-голямата размяна на военнопленници от началото на войната, съобщи украинският Координационен щаб за лечение на военнопленници, цитиран от "Униан".

Сред тях има 130 представители на Въоръжените сили на Украйна, 55 - на Националната гвардия, 38 - Държавната гранична служба, 1 - Националната полиция и 6 - незаконно задържани цивилни. Мнозинството от освободените са мъже - 225. 

"Нашите са у дома. Повече от 200 наши войници и цивилни се върнаха от руски плен. Войници, сержанти, офицери. Воини от Въоръжените сили, Националната гвардия, ВМС, граничари. Част от защитниците защитиха Мариупол и "Азовстал". Благодаря на всеки, който въпреки всички трудности, връща наши хора у дома! Благодаря на нашите защитници! Ще направим всичко, за да върнем всички наши хора, които са в руски плен", обяви в изявление президентът Володимир Зеленски.

Според руското министерство на отбраната "в резултат на сложен преговорен процес" 248 руски военнослужещи са се върнали в Русия на 3 януари. Размяната е извършена с посредничеството на Обединените арабски емирства.