Две експлозии убиха поне 84-ма души* по време на панихида по случай годишнината от убийството на иранския генерал Касем Солеймани в родния му град Керман (на около 820 км югоизточно от Техеран).

Според иранските власти става дума за терористична атака. Нито една групировка не е поела отговорност за нападението.

В сряда тълпи от хора се отправиха на поклонение по улиците на Керман към гроба на Солеймани, където в клип, излъчен на живо по държавната телевизия, се чува взрив и писъци. 

Кадрите показват, че вторият взрив е избухнал около 15 минути след първия. Забавената втора експлозия често се използва от екстремистите, за да се насочат към персонала за спешна помощ, който се отзовава на мястото и да нанесе повече жертви, обяснява "Асошиейтед прес".

Иран има множество врагове, които биха могли да стоят зад нападението, включително групи в изгнание, войнствени организации и държавни актьори.

Въпреки че Израел извършва спорадични атаки в Иран заради ядрената му програма, тези нападения представляват целенасочени операции, не бомбени атентати с множество жертви. В миналото сунитски екстремистки групировки, включително "Ислямска държава", са извършвали големи атентати, но не и в Керман.

Кой е Касем Солеймани?

Касем Солеймани - началник на силите "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, бе архитектът на регионалните военни дейности на Иран и е приветстван като национален герой сред поддръжниците на режима на аятоласите. Той помогна за осигуряването на подкрепа за правителството на сирийския президент Башар Асад, след като протестите срещу Арабската пролет през 2011 г. се превърнаха в гражданска, а по-късно и в регионална война, която бушува и днес.

Популярността на Солеймани нарасна след началото на американската инвазия в Ирак през 2003 г. - той оказваше подкрепа за множество от операциите на местни бойци, довели до смъртта на хиляди американски войници.

В Иран той бе най-разпознаваемият командир и до последно пренебрегваше призивите да влезе в иранската политика. В крайна сметка атака с дрон, предприета от администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп, доведе до смъртта на генерала на 3 януари 2020 г. 

Събитието предизвика големи шествия из ислямската република. На погребението му в Керман загинаха най-малко 56 души, а повече от 200 бяха ранени, премазани под напора на хилядите поклонници.

---

* Първоначално иранските власти съобщиха, че са загинали 103-ма души.