„Няма как успехът да бъде представен като провал. Въпреки многото усилия в тази посока.“

Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков във Facebook по повод решението от късно снощи на Съвета на ЕС, който гласува с единодушие от края на март 2024 г. за България и Румъния да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство.

В решението си Съветът на ЕС се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници.

„Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение. Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден“, пише още бившият премиер Петков.

Той поздравява за успеха министър-председателя Николай Денков и цялото правителство. И подчертава, че „Русия, чиято политика е да поощрява мигрантите от Близкия изток към Европа по всякакъв начин, сега задейства целия си медиен и институционален ресурс, за да представи успеха на България като провал.“ Петков припомня, че в момента Финландия затваря границата си, защото Русия кара с автобуси големи групи бежанци, а преди няколко месеца същото се е случвало на полско-беларуската граница.

Петков е категоричен:

  • България чака този момент от 12 години.
  • Въздушен Шенген не е “нищо” - питайте десетките хиляди българи, които пълнят летищата и самолетите на авиокомпаниите, работят в Европа, прибират се при близките си за празниците.
  • Ще получим значителни финансови средства за укрепване на границите.
  • Това решение ще е стимул и за българската гранична полиция да работи още по-добре, ще е удар по трафикантите на хора.
  • Ще има засилено присъствие на сили на „Фронтекс“ при охраняването на границата – това е солидарност и обмяна на опит, и е допълнителна гаранция за сигурност.
  • В “играта сме”. България политически става член на Шенген, участва във всички формати и преговори, има право на вето.
  • Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие, въпрос на сигурност и въпрос евроинтеграция. Европа ни дава заслуженото и за трите. 
  • Ние и сега сме задължени да регистрираме и приемаме мигранти - така е според Дъблинското споразумение - не е нищо ново.

„Присъединяването на България към Шенгенското пространство е национален приоритет и ангажимент съгласно Договора ни за присъединяване към Европейския съюз. Благодаря на правителствата и политиците, които са работили за напредък за постигане на този приоритет“, написа във Facebook вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел.

Тя благодари специално на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за „всеотдайната и последователна работа по темата“, както и на парламентарните групи, подкрепящи правителството, на българските евродепутати. След това Мария Габриел изтъква собствения си над 10-годишен принос по въпроса като евродепутат, еврокомисар, вицепремиер и министър на външните работи.

„В дипломацията се казва, че добър компромис е този, в който и двете страни не са доволни изцяло. Вярвам, че преговори водени от защита на националния интерес, не можеха да имат различен резултат. Нека направим така, че с взаимно доверие и общи действия, 2024 г. да бъде водена от общоевропейския интерес. С приемането на сегашното Решение на Съвета на ЕС, България става пълноправен член на Шенгенското пространство с поетапно отпадане на контрола по различните видове граници - от края на март 2024 г. ще отпадне контрола по въздушните и морски граници. През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници“, каза още Габриел.

Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите, посочи министърът на правосъдието Атанас Славов в профила си във Facebook.

Според него по този начин страната ни от периферията на Европа се приближава към сърцето на съюза и ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници. По думите му скоро гражданите и бизнесът ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване.

"През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност", коментира министър Славов.

Той добави, че предстои важна година, в която "трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции".

Доказахме, че България може да охранява не само своите, но и границите на обединена Европа, посочва министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в позиция, изпратена до медиите по повод решението на Съвета на ЕС България да бъде част от Шенгенското пространство по въздух и море от март 2024 г..

Министерството на вътрешните работи вложи много усилия, за да може проведените през 2022 г. и 2023 г. три мисии за установяване на фактите да приключат успешно, отбелязва Стоянов. Той посочва, че добрата интензивна и екипна работа с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, както и доброто взаимодействие с министър-председателя Николай Денков е довело до този положителен резултат.

Винаги съм споделял убеждението, че когато успеем да превърнем трудностите в необходими предизвикателства, крайният резултат ще носи удовлетворение, казва още министърът.

Той изразява благодарност към българските гранични полицаи, на военнослужещите от Българската армия и другите служители в МВР, които "в голяма степен изнесоха тази битка".

Вярвам, че заедно ще продължим да сме по-силни и по-единни в бъдещите си действия, за да продължим със същото темпо към следващата важна стъпка - премахване на проверките и по вътрешните сухопътни граници, заключва министър Калин Стоянов.

"Искам да изразя уважението си за посветеността и неотклонното преследване на целта от правителството и парламента, което ни доведе до този историческия момент - България става член на Шенген с премахване на контрола по вътрешните въздушни и морски граници през 2024 г.", коментира и кметът на София Васил Терзиев.

Според него следните две седмици са белязани и с още две важни постижения на правителството и народните представители на ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС.

"България влиза в 2024 г. с приет държавен бюджет - нещо, което не се е случвало от три години. Промените в Конституцията на Република България са реалност. Вратата по пътя ни към истински правовата държава е широко отворена, въпреки че сериозната работа предстои. И имаме нов пример, че съгласието е възможно и постижимо", казва столичният кмет.