Само 22% от британците са на мнение, че Брекзит е въздействал благоприятно на Обединеното кралство. Това става ясно от проучване на агенцията за пазарни проучвания "Опиниум", в което са участвали над 2000 британски гласоподаватели, предаде "Гардиън".

Само един на всеки 10 души (10%) вярва, че напускането на ЕС е помогнало за личното му финансово състояние срещу 35%, които твърдят, че е оказало отрицателен ефект. Само 9% посочват, че Брекзит е въздействал положително на Националната здравна служба (NHS) срещу 47%, които наблюдават негативно влияние.

Цели 63% от анкетираните предполагат, че излизането от блока е фактор за подхранването на инфлацията и повишаването на разходите за живот.

Проучването показва, че седем години и половина след референдума и три години след момента, в който Обединеното кралство официално напусна единния пазар и митническия съюз, британската общественост смята Брекзит за провал, заключват изследователите.

Джеймс Крауч, експерт от "Опиниум", твърди, че нараства недоволството сред британците за отрицателните ефекти на Брекзит върху различни аспекти от живота:

"Запазва се общественото недоволство от начина, по който правителството се справя с Брекзит, наблюдават се проблеми дори в сфери, за които по-рано се прогнозираше, че ще има полза от напускането на ЕС. 51% от гласувалите за напускане сега смятат, че Брекзит е бил лош за способността на Обединеното кралство да контролира имиграцията, увеличавайки натиска върху казус, по който правителството е уязвимо. Въпреки това Брекзит вероятно ще бъде второстепенен въпрос на следващите избори в сравнение със състоянието на икономиката и NHS, които са ясният приоритет за избирателите", обяснява той.

Следващите парламентарни избори в Обединеното кралство ще се проведат не по-късно от 28 януари 2025 г.