Министерството на външните работи очаква пълен доклад от службите за сигурност във връзка със случая с руската журналистка на забранената в ЕС телевизия "Русия 1", извършваща дейност на територията на България. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и допълни, че визата, с която тя е влязла у нас, е издадена от друга държава членка. Тя не уточни коя е конкретната страна. 

По думите на Габриел руската журналистка е била придружена от други европейски граждани: 

"Ако някъде е необходимо да реагира Външно министерство, то по-скоро е в рамките на Европейската дипломатическа служба да повдигне темата защо определена държава членка може да издава такъв тип визи и по какъв ред е минато, за да бъдат получени, но Министерство на външните работи в нито един момент не е имало отношение към такъв тип дейност и стриктно си е спазвало компетенциите и отговорностите".

Премиерът Николай Денков уточни, че в ЕС е забранено разпространението на канал "Русия 1", но няма забрана за дейността на журналистите от съответната медия. По думите му тази дейност не попада в обхвата на санкциите: 

"До момента тази журналистка -  няма причини да ѝ бъдат наложени някакви ограничения до тази случка. Сега вече ще разгледаме внимателно дали това, което е направила, излиза извън границите на това, което е приемливо за България и нейната национална сигурност". 

По-рано председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски съобщи, че е подал сигнал до МВР и ДАНС за работещ на територията на България екип на забранената в ЕС телевизия “Русия 1”. Той определя това като провокация, на която не е отговорено - според него - достатъчно активно.