Отец Боян Саръев е починал снощи в кърджалийската болница след боледуване, съобщава БТА, цитирайки близки на свещеника.

Отец Саръев бе много известен - най-вече с изключително активната си проповедническа и социална дейност в Родопите - качваше проповедите си в социалните мрежи и пр.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в "Симеоново". Със своята дейност той е известен не само в област Кърджали, но в цяла България, а и извън пределите ѝ.

През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма "Успение Богородично" в Кърджали през последните 30 години. От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча". Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много помаци и български турци.

В продължение на 20 години, отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 човека в разкритата трапезарията при храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“.

След началото на руската агресия той бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти. И подслони бежанскии семейства през пролетта на 2022 г., а през май дори въведе в Христовата вяра четири украински деца.

През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“, поставен от основаването на църквата през 1939 г., както и стенописите в нея. Тогава свещеникът каза за БТА:

„Винаги съм искал, както съм тук над 30 години, да го подменя, но все не стигали средствата. Твърде много работа се отметна тук и от една обикновена селска църквичка това място се превърна в православно духовно средище не само за кърджалийци и за Родопите, но и за цялата страна, защото хора идват от цяла България.

"Трябва чудо да стане, за да може българският народ да се съвземе, да живне и да тръгне нагоре. А чудеса стават там, където се срещат божието безкрайно милосърдие и силната човешка вяра", заявява през 2014 г. в интервю за БТА отец Боян Саръев. 

По повод кончината му младият православнен писател и публицист Ангел Иванов написа:

Поклонението на отец Боян Саръев ще се състои на 31 декември от 9 часа в храм "Св. Успение Богородично" в Кърджали.