Делян Пеевски, който напоследък се опитва да бъде последна инстанция по всички теми, се появи и държа реч и на възпоменанието в кирковското село Могиляне, на което се почита паметта на жертвите на т. нар. Възродителен процес. Ахмед Доган, който към момента се води и.д. председател на Движението, липсваше. Но Пеевски в качеството си председател на ПГ и на лидер на ДПС още преди формално да бъде избран дойде пред чешмата, издигната в памет на 17-месечната Тюркян, най-малката жертва на събитията отпреди 39 г., за да обяснява той на събралите се за болката им и за зверствата на тоталитарния режим. 

"Когато дойдох тук, първо отидохме на гроба на малката Тюркян, защото брат ѝ ме попита: "Ще има ли наказание за това, което се случи". Щом на днешния ден, 39 години по-късно, все още търсим наказание, значи имаме какво ново да свършим. Щом зверствата на тоталитарния режим все още не са наказани, значи, че трябва да работим по тази тема, защото това зло не трябва да бъде ненаказано", обяви той  пред събралите се като започна с "Добър ден, приятели".

Пеевски допълни, че именно в тази връзка от партията са се борили за промените в новата Конституция на България, а именно – да се не се позволи случилото се преди 39 години да се случи отново. 

„Прекланям се пред жертвите на тоталитарния режим. Болката я виждам в очите ви и тя не е отминала. Ще се борим това никога повече да не се случи в България, защото благодарение на вас дойде демокрацията и винаги ще ви бъдем благодарни. Смятам, че ДПС сме длъжници на вас, за всичко, което сте направили в България и трябва максимално да бъдем близо до вас“, каза още спряганият за български олигарх Пеевски.

След което цитира Доган – трябвало да се върне връзката с избирателите. 

„Губим я накъде през последните 10 години, за което се извинявам, и ще направя всичко, което е по силите ми, за да го поправя, за да почнем да правим реални неща, които да виждате всеки ден, а не само да ви призоваваме да ни подкрепяте, когато дойдат избори. Ще бъдем до вас, за което си давам думата“, каза още председателят на ПГ на ДПС. И допълни, че няма да отчете какво е свършено, защото то е показателно през последните 6 месеца и е задължение към избирателите заради жертвата, която са дали да дойде демокрацията.