Папа Франциск се фокусира днес върху Газа в своето послание за Рождество. Той осъди "ужасяващата реколта" от убити невинни цивилни, предаде Ройтерс.

Децата, умиращи във войни, са "днешните малки Исусове", каза Светият отец в традиционното си послание "Урби ет Орби" ("Към града и към света"), което отправи от централния балкон на базиликата "Свети Петър" във Ватикана, пред която се бяха събрали хиляди хора.

Осемдесет и седем годишният Франциск, който посрещна Коледа за 11-и път като папа, призова за прекратяване на политическите, социалните и военните конфликти, включително в Украйна, Сирия, Йемен, Ливан, Армения и Азербайджан. Той също така защити правата на мигрантите по света.

Папата нарече "мерзост" атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел от 7 октомври. Той призова за освобождаването на стотината души, които все още са държани като заложници от "Хамас" в Газа.

Светият отец разкритикува оръжейната индустрия, като отбеляза, че в крайна сметка тя "дърпа конците на войната".

"Колко много невинни биват убити в нашия свят! В утробите на майките си, в одисеи, предприети от отчаяние и в търсене на надежда", каза още папата..

"Нека мирът дойде в Израел и Палестина, в които войната опустошава живота на тези народи. Приветствам всички тях, особено християнските общности в Газа и по Светите земи", каза Светият отец.

"Настоявам за край на военните операции с тяхната ужасяваща реколта от невинни животи на цивилни и призовавам за решаване на отчайващата хуманитарна ситуация посредством доставката на хуманитарна помощ", призова папата.

Ватиканът има дипломатически отношения както с Израел, така и с Палестинската автономия. Според Светия престол решението с две държави е единственото възможно решение на израелско-палестинския конфликт, припомня БТА.

"Небето над Витлеем е изпълнено със страх вместо с ангели и слава", каза в обРъщението си Главата на англиканската църква архиепископ Джъстин Уелби. В него той говори и за военните конфликти в Украйна и Судан.