Санкциите срещу Русия заради войната в Украйна все пак дават резултат, въпреки някои скептични мнения по въпроса. Приходите от износ на газ са намалели три пъти заради отказа на Европа да купува този ресурс от Русия. Това става ясно от съобщение на временно оглавяващият Федералната митническа служба на Русия Руслан Давидов, цитиран от The Moscow Times. Той призна, че през тази година доставките на газ са по-малко с 69% като стойност и 34% като количество, в сравнение с миналата година.

Износът на петрол, въпреки европейското ембарго и наложения "таван" на цената, е спаднал само със 7%.

"Газпром" не успява да осъществи намеренията си да замени европейския пазар с китайски.

Пекин така и не подписа договора с "Газпром", защото според информации на китайкси медии Китай вече купува руския газ два пъти по-евтино от Турция и Европа.

Очаква се към 2025 г. загубите на "Газпром" заради намаления износ, увеличените данъци и необходимостта да инвестира в програмата за газификация на Русия да са още 1 трилион рубли.

"Експорт няма да има, а загубите остават", коментира през ноември шефът на комитета по енергетика в руската Дума Павел Завални.

Компании от Китай, Япония и Франция отказват да финансират крупния газов проект "Арктик СПГ-2" заради опасения да не попаднат под санкциите срещу Русия.