Шестима станаха арестуваните в Ирландия членове на екипажа на кораба „Верила“, предаде БТА.

След като вчера бяха задържани петима от тях, днес тази мярка е приложена срещу още един, пише местният вестник „Джърнъл“. Арестите са извършени във връзка със специализираната полицейска акция за изземане на кокаин, открит на борда на плавателния съд.

Новината бе потвърдена и от Параходство „Български морски флот“ (БМФ), което е собственик на съда.

„Верила“ бе задържан тази седмица в ирландското пристанище Фойнс.

Корабът е за насипни товари и е пристигнал във Фойнс сутринта на 19 декември. Той е регистриран в Малта.

По документи „Верила“ е превозвал зърно. Въпреки че в системата за морски трафик е записано, че плавателният съд идва от Монреал в Канада, според източници на „Джърнъл“ има подозрения, че той е поел по заобиколен маршрут към Ирландия.

Българският вътрешен министър Калин Стоянов заяви на пресконференция на 20 декември, че екипажът е от 17 български граждани и един украински.

Шестият задържан е на възраст 32 години.

Към момента всички арестувани се намират в участъци на полицията в град Лимерик. Разпоредбата, по която са задържани, позволява на полицията да ги разпитва в срок, не по-дълъг от 7 дни.

Ирландският Наказателен кодекс предвижда задължителна присъда лишаване от свобода за трафик на наркотици, ако става въпрос за пратка на стойност над 13 000 евро.

Смята се, че конфискуваният кокаин е на стойност около 21 милиона евро и тежи 300 килограма. Преди да дадат ход на операцията, митническите власти са подозирали, че на борда на „Верила“ има около 1 тон наркотици, пише още „Джърнъл“. Според източници на ирландския вестник кокаинът вероятно е изпратен към Европа от картел в Южна Америка. Наркотикът е бил опакован в пластмасови бали, към които са били прикрепени спасителни жилетки и Джи Пи Ес устройства. Така той е бил подготвен за изхвърляне зад борда.