България ще получи 1,2 милиарда евро, след като Европейската комисия одобри днес териториалните й планове за справедлив преход. Те засягат областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Чрез Фонда за справедлив преход (ФСП) ще бъде подпомогнато създаването на нови работни места и икономически дейности за справедлив климатичен преход във въпросните области, които са изправени пред най-големите социално-икономически предизвикателства поради прекратяването на употребата на въглища и намаляването на въглеродните емисии.

Фондът ще подпомогне страната ни да постигне и целите на ЕС в областта на климата и енергетиката до 2030 г., както и неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г.

С приетите днес териториални планове приключва одобряването на инвестиции в общ размер от 11 милиарда евро по политиката на сближаване за периода 2021-2027 г. в подкрепа на по-конкурентоспособна, по-сплотена и по-екологична България, без да бъде пренебрегван никой, отбелязват от Комисията.

По линия на ФСП ще бъдат подпомогнати преходът от производство на енергия от въглища, както и преквалификацията, повишаването на квалификацията и създаването на нови възможности за заетост за над 15 000 работници в трите области.

Ще бъдат рехабилитирани 2190 хектара (21 900 декара) земя с цел развитие на промишлени зони и изграждане на мощности за възобновяеми енергийни източници. Мерките за енергийна ефективност на жилищните сгради, насочени към енергийно бедните домакинства и уязвимите потребители, ще спомогнат за справяне с енергийната бедност.

Ще бъдат подкрепени също потребителите, които са производители, както и създаването на общности за енергия от възобновяеми източници. Така освен че ще бъдат подобрени условията на живот, ще бъдат намалени потреблението на енергия, сметките за електроенергия и емисиите на парникови газове.

За да бъде гарантирано, че ФСП отговаря на нуждите на място, с подкрепа от фонда във всяка една от трите български области ще бъдат създадени местни подкомитети. В тях пряко ще участват широк кръг заинтересовани страни с цел осигуряване на местно представителство и участие в управлението на Фонда.

Трите територии бяха определени по време на преговорите между българските органи и ЕК по Споразумението за партньорство за периода 2021-2027 г. и свързаната с него Програма за развитие на регионите. В териториалните планове се определят предизвикателствата и нуждите от развитие на всяка територия, както и целите, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. В тях се определят и планираните действия заедно със специфични механизми за управление.

Икономическа диверсификация в Стара Загора

В тази област се намират въглищни мини и 4 ТЕЦ. Финансирането от ЕС ще подпомогне нейното население в прехода към зелена икономика с нови възможности за работа, включително в десет съседни общини в областите Сливен, Ямбол и Хасково, където живее част от работната сила.

По линия на ФСП и на Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) ще бъде разработен метод за установяване на уменията на служителите в електроцентралите и въгледобивните мини, както и на непряко засегнатите лица като например членовете на семейството. Тази информация ще бъде включена в мерките за заетост по ФСП, насочени към преквалификация и повишаване на квалификацията, професионално ориентиране и развиване на предприемачески умения.

Средствата по ФСП ще бъдат насочени и към изоставени обекти на принципа „замърсителят плаща“, за да се подготвят за алтернативни икономически дейности и преход към зелена енергия. Такива дейности са например свързаните с фотоволтаични паркове, пилотни проекти за виртуални електроцентрали, промишлени паркове за чисти технологии и основани на водород вериги за създаване на стойност.

По линия на Фонда ще бъде подкрепена диверсификацията на местната икономика чрез инвестиции в малки и средни предприятия (МСП) и в научноизследователска и развойна дейност, свързана с кръговата и неутрална по отношение на климата икономика.

Подкрепа за създаването на работни места в Кюстендил

В област Кюстендил, където прекратяването на употребата на въглища започна преди две десетилетия, по линия на ФСП също ще бъдат подкрепени преквалификацията и повишаването на квалификацията на работниците. Ще бъде оказано съдействие на търсещите работа. Мерките ще бъдат от особена полза за групите в неравностойно положение и младите хора.

МСП ще бъдат подпомагани да изградят инсталации за енергия от възобновяеми източници и ще се постави акцент върху декарбонизацията на енергийния сектор. Благодарение на изграждането на промишлени паркове с решения за чисти технологии ще бъде осигурена подходяща среда за инвеститорите. Освен това средствата ще помогнат на Кюстендил да разшири използването на своите значителни геотермални енергийни ресурси.

Насърчаване на социално-икономическото развитие на Перник

До 2030 г. трябва да бъдат създадени около 1000 алтернативни работни места, като ФСП ще допринесе за справянето с това предизвикателство.

По линия на Фонда ще бъдат подпомогнати МСП с акцент върху научноизследователската и развойната дейност, проектирането и инсталирането на фотоволтаични панели и производството на биогаз, както и пилотни проекти за производство и съхранение на водород от възобновяеми източници и за внедряване на възобновяеми енергийни източници.

Чрез ФСП ще бъде доразвита Индустриалната и логистична зона в Перник и ще бъде създадени център за научноизследователска и развойна дейност с акцент върху промишления дизайн, както и център за материалознание.