Бившият украински депутат Виктор Медведчук бе сред малцината избраници, които знаеха намеренията на руския президент Владимир Путин да атакува Украйна в края на февруари 2022 г.

Нещо повече - кумът на руския държавен глава се гласеше да стане президент на "денацифицирана" Украйна.

Планът за светкавична окупация обаче се провали и няколко месеца по-късно бойните действия бяха пренесени в Донбас. Що се отнася до Медведчук - вместо в президент, той се бе превърнал в пленник. 

Така до септември 2022 г., когато многоуважаемата за Кремъл особа бе разменена за над 200 украински войници, попаднали в ръцете на агресора. 

Днес Медведчук е в Русия и е в безопасност (доколкото тези две понятия са съвместими). Но вярното куче на Путин не мисли за пенсия.

"Другата Украйна" - в Сърбия

През август 2023 г. в Сърбия е регистриран клон на създадената от Медведчук неправителствена организация "Другата Украйна". Мисия на филиала е "установяването на взаимноизгодно сътрудничество между народите на Сърбия, Русия и Украйна".

За шеф на представителството е назначен Драган Станоевич - проруски политик, прекарал дълги години в Украйна. Той попада в санкционния списък на Киев през юни 2021 г. Любопитно е, че при откриването на сръбския клон Станоевич посочва различна цел на "Другата Украйна" - да помага за интегрирането на украинци, които са "на различно от официалното мнение".

"Познавам политическата система в Украйна. Формално и юридически аз го представлявам (движението в Сърбия), но цялата организация е тяхна (на Медведчук и неговите приближени)", подчертава Станоевич, цитиран от украинската версия на "Свободна Европа". "Идеята е да се занимаваме с украинците в Сърбия, да проверим дали им трябва някаква помощ".

Станоевич подкрепя руската агресия в Украйна и одобрява подривната дейност на унгарския премиер Виктор Орбан в опитите на ЕС да подпомогне украинските защитници. В страницата си във Фейсбук публично изразява възхищението си от личности като Путин, Медведев и Дугин.

Глас на Русия - един от многото

В началото на октомври 2023 г. Станоевич става един основателите на крайнодясната антиваксърска партия "Ние - гласът на народа", която неочаквано спечели 4,83% (13 места) на парламетнарните избори на 17 декември.

В речта си след отличното представяне на коалицията му "Сърбия не трябва да спира" (СНС), президентът Александър Вучич изтъкна, че ще разчита на "Ние - гласът на народа" при формирането на бъдещото управление в Белград. С гласовете на "Ние - гласът на народа" СНС би имала абсолютно мнозинство в Скупщината.

Така Медведчук разполага с шанс да влезе в сръбската политика... макар и чрез прокси. Но докато в Украйна Путин му бе завещал президентския пост, в западната ни съседка ще трябва да се нареди на опашката.

Санкционираният от САЩ бивш вътрешен министър, бивш шеф на местната разузнавателна агенция и основател на Социалистическото движение Александър Вулин е обвиняван от Вашингтон в "улесняване на злонамерени руски дейности в региона". 

Американски санкции заради връзки с Русия бяха наложени и на Ненад Попович, лидер на Сръбската народна партия, коалиционен партньор на президента.

В Скупщината влиза и Социалистическа партия на Сърбия (СПС), която вече 10 години крепи властта на СНС. Лидерът на СПС, бивш премиер и настоящ външнен министър Ивица Дачич беше описан от колегата си Сергей Лавров като "стар приятел". Душан Баятович, член на СПС (преди това поддръжник на Милошевич), е директор на "Сърбиягаз", държавната енергийна компания, която внася газ от Русия. 

Кремъл разполага с достатъчно приятели в Сърбия, които блокират налагането на санкции срещу Русия, помощта за Украйна и предприемането на реформи, с които съседката ни би могла да се доближи до перспективата за еврочленство. 

"Холограмата" на Медведчук вероятно е доста назад в линията на наследяване на сръбския престол (в случай, че Александър Вучич злощастно падне от 11-ия етаж например).

Говорим хипотетично, разбира се, Медведчук няма такива амбиции. Просто е много загрижен за украинците в Сърбия, които кой знае защо не са си у дома.