Сръбските опозиционни лидери Мариника Тепич (Партия на свободата и справедливостта) и Мирослав Алексич (Народно движение на Сърбия) обявиха гладна стачка с искане Републиканската избирателна комисия (РИК) в Белград да анулира изборите заради множество нередности.

Няколкостотин привърженици на сръбската опозиция се събраха миналата вечер пред сградата на РИК, съобщиха сръбските медии, цитирани от БТА.

Членовете на комисията напуснаха сградата половин час след полунощ. Студенти, застанали край входа, подвикваха към тях:

"Лека нощ и погледнете децата в очите". 

Протести се готвят и за днес.

Председателят на Движението на свободните граждани Павле Гърбович каза, че реакцията на членовете на РИК не е изненада, "защото те бягат от отговорност, когато от тях се иска да вършат своята, а не партийната работа".

"Искаме изборите да бъдат анулирани поради големия брой нередности и защото са гласували хора, които не живеят тук", подчерта Гърбович пред агенция "ФоНет".

Привържениците на класираната на второ място коалиция "Сърбия срещу насилието" се опитаха да пробият загражденията и замеряха сградата с домати, яйца и тоалетна хартия. 

Управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич спечели парламентарните избори с близо 47% от гласовете, което означава, че ще има мнозинство в 250-членния парламент. На второ място завърши "Сърбия срещу насилието" с 23 на сто подкрепа.

Германия обвини Сърбия в изборни нарушения

Министерството на външните работи на Германия заяви, че за страна със статут на кандидат за членство в Европейския съюз злоупотребата с публични ресурси, сплашването на гласоподаватели и купуването на гласове, наблюдавани от международни наблюдатели в Сърбия, са неприемливи, предаде агенция Бета.

"Сърбия гласува, но Службата на ОССЕ за демократични институции и права на човека (ODIHR) съобщи за злоупотреба с обществени ресурси, сплашване на избиратели и случаи на купуване на гласове. Това е недопустимо за страна със статут на кандидат за членство в ЕС", посочва министерството на външните работи на Германия в социалната мрежа "Екс".

Представители на международни наблюдателни мисии заявиха снощи в Белград, че избирателите в Сърбия могат да избират между алтернативни политически варианти, но този избор е "нарушен поради преобладаващото предимство на управляващата партия".

"Въпреки че на предсрочните избори в Сърбия избирателите наистина можеха да избират между алтернативни политически опции и свободата на изразяване и събирания бяха спазени като цяло, натискът върху избирателите, както и преобладаващото участие на президента и системното предимство на управляващата партия като цяло подкопаха изборния процес", заявиха представители на четири международни мисии за наблюдение. 

ЕС иска подобряване на изборния процес

„Със загриженост стигнахме до заключението, че изборния процес в Сърбия се нуждае от сериозно подобряване и допълнителни реформи", заяви говорителят на Европейската комисия Ана Писонеро.

Тя отбеляза, че правилното функциониране на сръбските демократични институции е в основата на процеса на преговорите за присъединяването на страната към ЕС.

Брюксел отбелязва съобщенията на наблюдателните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но очаква окончателния доклад и препоръките, каза още Писонеро. Вчера от ОССЕ заявиха, че предсрочните избори в Сърбия са били помрачени от „несправедлива конкуренция“ от страна на управляващата Сръбска прогресивна партия, присъствието на президента Александър Вучич в кампанията, медийни пристрастия и купуването на гласове.