Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна в Тел Авив в понеделник, където трябва да се срещне с представители на израелското правителство.

Остин беше посрещнат на летището в понеделник от израелския директор на политическото бюро Дрор Шалом, шарже д’афер Стефани Халет и генерал C.К. Браун, председател на Съвета на началник-щабовете, съобщиха от Пентагона.

Очаква се американският министър на отбраната да се срещне с израелския си колега Йоав Галант по-късно в понеделник. Високопоставен служител на Пентагона съобщи пред Си Ен Ен в неделя, че Остин иска да получи "много ясна формулировка" на оценката на израелските служби за сигурност за кампанията в Газа.

Посещението на Остин идва на фона на засилващ се раздор между президента на САЩ Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху заради нарастващия брой на цивилни жертви в Газа.

Американският държавен глава предупреди израелския министър-председател, че Тел Авив губи международна подкрепа за войната си срещу "Хамас". Говорейки пред донори от Демократическата партия във Вашингтон миналата седмица, Байдън предположи, че Нетаняху трябва да промени подхода си и определи правителството му като "най-консервативното в историята на Израел". Държавният глава разкритикува нежеланието на израелските власти да подкрепят "решение за две държави" след края на настоящата военна кампания.

По-рано Нетаняху призна, че той и президентът на САЩ не са съгласни с това какво трябва да се случи с Газа след войната.

"Да, има несъгласие относно "деня след "Хамас", но се надявам, че ще постигнем съгласие и по този въпрос", изтъкна лидерът на "Ликуд".