След фактическото започване на демонтажа на Паметника на Съветската армия в София миналата седмица, в социалните мрежи избухна популярността на възстара снимка на Паметника на Червената армия във Виена.

Само от една фейсбук страница публикацията е споделена над 5000 пъти. На нея се виждат поставени цветя в основата на монумента, с което се внушава, че в австрийската столица този вид паметници са на почит и никой не им посяга. Елементарна проверка на екипа за фактчек на БНР показва, че конкретната снимка е качена от личен профил във Фейсбук още на 9 май 2020 г. А цветята най-вероятно са инцидентно, по повод датата.

Малко след като войната срещу Украйна започна, реалностите са други - стената зад паметника във Виена беше изрисувана с цветовете на украинското знаме, като знак за солидарност с украинския народ. И едва ли на някого му хрумва да слага цвета... Долната снимка е направена през октомври 2023 г. от Весел Цанков, съобщава на сайта си БНР.

ТВЪРДЕНИЕ: Паметникът на Червената армия във Виена е на почит и никой не му посяга

Малко история на паметника

Справка в онлайн списанието на Виенския музей, зад чието съдържание стоят най-големите музеи в австрийската столица, показва, че паметникът във Виена е построен през 1945 г., в знак на почит към 18 000 съветски войници, загинали в битката за австрийската столица.

Исторически снимки показват паметника със статуята на войника от Червената армия пред разрушения от бомба дворец Шварценберг. Ясно се виждат и съветскa бронирана машина и надгробни плочи на загинали войници, които първоначално са принадлежали към цялостния ансамбъл на паметника. Гробовете са в памет на червените гвардейци, които са загубили живота си в битката за Виена (както е известно, освен че 45 години живяхме в малко по-различен "контекст" от Австрия, единствените загинали у нас съветски войници са тези, които се натравят смъртоносно с метил, след като разстрелват пазача, който опитвал да ги предпази и изпиват складирания смъртоносен спирт в Бургас на 14 септември 1944 г., недосредствено след "освобождението", б.р. на Клуб Z).

Строителните работи започват през май 1945 г., под ръководството на съветския военен инженер М. Шейнфелд, подпомаган от архитекта С.Г. Яковлев и скулптора M. A. Интизарян. В центъра на монумента е статуята на войник от Червената армия на 20-метрова основа, фигурата е висока почти 12 метра, със знаме и позлатен щит. Фигурният стълб е заобиколен от полукръгла колонада с 26 колони. "Вечна слава на войниците от Съветската армия, паднали в борбата срещу немско-фашистките окупатори за свободата и независимостта на народите на Европа", гласи златният надпис на руски на колонадата. Надписите върху основата, които също са руски, се отнасят за 13 април 1945 г. и за "славата на Червената армия под нейния върховен главнокомандващ Сталин". Паметникът е завършен за рекордно кратко време – само 3 месеца, с участието на австрийски строителни работници и германски военнопленници.

След 1955 г. от Шварценбергплац са премахнати войнишките гробове.

По силата на държавен договор, подписан през 1955 г., Австрия има задължение съгласно международното право да съхранява и защитава паметника. С този договор, сключен между Великобритания, Франция, САЩ, СССР и Австрия се възстановява суверенността и независимостта на държавата.

Вандалски прояви

През годините паметникът често е бил обект на вандалски прояви. Често се разгарят и спорове около него заради действия на съветските военни по време на окупацията. Както и Паметникът на Съветската армия в София, така и този във Виена на няколко пъти е бил заливан с боя – през май 2011 г., април 2012 г. и май 2014 г. Протестни акции около него е имало през 2017 г. и през 2019 г., когато около монумента са инсталирани камери за видеонаблюдение.

Съвсем скоро след началото на войната в Украйна през 2022 г., стената зад монумента, която е част от двореца Шварценберг, е боядисана в цветовете на украинското знаме – синьо и жълто. Инициативата е частна и е на собственика на двореца.

Това не е първото подобно внушение с Паметника на Червената армия във Виена. През февруари 2023 г., когато част от Паметника на Съветската армия в София беше счупен с чук, хиляди потребители в социалните мрежи бяха споделили снимка на монумента във Виена, показваща го в перфектно състояние. Тогава АФП опроверга твърдението. 

Заключение

Твърдението, че Паметникът на Червената армия във Виена е на почит и никой не му посяга, е ПОДВЕЖДАЩО. Снимка, споделена хиляди пъти през последните дни, която показва състоянието на паметника към 9 май 2020 г., прави внушения, които не отговарят на истината. През годините паметникът неколкократно е бил обект на вандалски прояви, а стената зад него е изрисувана с цветовете на украинското знаме.„

Освен това австрийската държава е задължена да съхранява паметника по силата на държавен договор, подписан през 1955 г.