Партийните лидери от време на време демонстрират сила, за да маскират своята слабост. Това каза пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Репликата му бе в отговор на въпрос за това, че шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски често говори от името на управлението, с което създава впечатление, че именно той управлява държавата.

Иванов изтъкна, че публично са искани остаквите на 6 или 7 министри от настоящото правителство, но досега никой от тях не се е оттеглил.

"Очакването, че някой ще вземе властта се чупи в момента. Партийните структури имат много силно очакване да сме на власт", каза още Иванов и допълни, че това важи и за структурите на неговата формация.

На въпрос по повод съвпадения между това, което той и Пеевски говорят, Иванов отговори:

"Може би и аз, и г-н Пеевски в даден момент сме казали добър ден".

Според Иванов това правителство е единственото, което в момента може да си представи.

"То показа, че води до резултати. Когато има по-добра политическа алтернатива, аз съм готов тя да бъде обсъдена. И самата опозиция към момента не може да извади алтернатива и се отказаха от вотовете на недоверие, а обещаха", изтъкна Иванов.

И призна, че съществуването на управлението е "доста драматично на седмична база". 

По повод промените в Конституцията Иванов заяви, че те се обсъждат от десетилетия.

"Когато някой иска да ти каже не по-добре да не произвеждаш аргумент да ти каже не".

Така Иванов коментира бързането с промените поясявайки, че една от причините за това са преговорите за влизането ни в Шенген.

По повод избора на регулатори с 2/3 мнозинство Иванов каза, че е добре в Конституцията да има гаранции. Той коментира съмненията, че така се дава власт на ДПС като припомни, че при последния случая - избора на подуправител на НЗОК - именно "Продължаваме промяната - Демократична България" са били изключени от обикновеното мнозинство.

"Не бива да прибързваме с презумпцията кого ползва това. Това позволява да се излиза извън определени управленски мнозинства.

Мисля, че все пак ако българската политическа система се приучи да избира с 2/3 най-важните такива органи, да търси консенсуси, това ще е по-важно постижение", заяви Иванов.

По повод това, че ВСС и настоящият и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов ще заемат тези позиции още около година Иванов заяви, че това са технологичните срокове, свързани с приемането на изменения в закони след Конституцията. И изтъкна, че ако е имало как да се избегне впечатлението, че това е благодарност към Сарафов, заради положително развитие, свързано с дело, касаещо Бойко Борисов, това впечатление е щяло да бъде избегнато. 

"Ще опитаме и по-бързо ако е възможно".

Това каза още Иванов.