Испански военен кораб пътува с пълна скорост към отвлечения български плавателен съд „Руен“. Корабът на Български морски флот бе отвлечен край Йемен. На борда му се намират осем българи, девет граждани на Минямар и един на Ангола. Според българските власти за екипажа няма опасност.

Все още не е ясно дали корабът е похитен от морски пирати, или от бунтовници с политически цели.

Корабът пътува под малтийски флаг, но е собственост на БМФ. Той е бил взет на абордаж преди два дни. Веднага е задействана спасителна операция на военноморските сили на ЕС. Тя се казва „Аталанта“ и в нея участва военен кораб на Испания, който е най-близо до българите.

Българските институции са се свързали с партньорски служби и дипломатически представители в региона, търси се връзка с екипажа на Руен.

На 14 декември е получен сигнал за нападение от неизвестни на 400 морски мили източно от Сукотра. Всички сили, които контролират региона, са информирани.

„Трябва повече тишина, за да проведем преговори. Все още има неяснота как ще се развият нещата през следващите два дни“, заяви премиреът Дянков.

Семействата са информирани.

„Има институции, които са ангажирани. Както знаете, обикновено там трябва повече тишина, за да се проведат също преговори“, коменттира в Брюксел премиерът Николай Денков.

Той участва в Европейския съвет – срещата на върха на ЕС.

(Такива преговори обикновено се водят, когато похитителите искат откуп – б.р.)

„Все още има известна неяснота как ще се развият нещата през следващите един-два дни. Следим го, но за момента няма нужда от допълнителни усилия“, допълни премиерът.

От 19 ноември в плен на хутите са двама българи. Корабът им „Галакси лидер“ е някъде в Червено море.