"В наши дни, когато понятието чест е стигнало почти дъното, японците не слагат край на живота си. Но самият ритуал се е запазил и е придобил колективен характер: сега харакири си правят цели страни, изпаднали в дълбока или кратковременна загуба на разсъдъка. Те решават да станат бедни, корумпирани, да стигнат скотско състояние или да съберат накуп всички тези характеристики."

Това пише испано-перуанският писател и литературен нобелист Марио Варгас Льоса в статията си "Гръцкото харакири", предаде БГНЕС. Материалът е публикуван в аржентинския в. "Ла Насион".

Най-характерните примери за харакири в Латинска Америка са някогашни утвърдени демокрации като Аржентина и Венецуела.

Но харакирито е характерно не само за страните от Третия свят. То се практикува от време на време и в цивилизована Европа, изтъква Льоса. И припомня, че Хитлер и Мусолини са дошли на власт по законен път.

"Най-пресният пример е Гърция, където в резултат от свободните избори на власт дойде лявата радикална популистка партия "Сириза". Тя обеща на гърците революция и райски живот. Имайки предвид ужасното положение на страната, която някога е била люлка на демокрацията и западната култура, можем да разберем този мрачен катарзис на гръцките избиратели. Но, ако новото правителство упорито се стреми към изпълнението на своите предизборни обещания, не само че няма да преодолее, а ще задълбочи проблемите, които стоят пред страната", продължава нобелистът.

Ако човек се вслуша в думите на лидера на "Сириза" - новият премиер Алексис Ципрас, ще се окаже, че сегашната ситуация не е резултат от некомпетентността и ширещата се корупция сред гръцките официални лица в продължение на няколко десетилетия. От думите на Ципрас излиза, че причина са мерките за строги икономии, въведени от международните финансови организации и ЕС.

"Сириза" предлага да се сложи край на строгите икономии и приватизацията, да се преразгледат условията за плащания по дълга и да се опрости по-голямата част от него, а след това да се даде нов тласък на икономическо развитие, да се създадат нови работни места и да се осигури работа за бюджетните организации с помощта на редовни инвестиции. Това е равносилно на опита да се излекува тежко болен човек с бягане на дълги разстояние", изтъква Марио Варгас Льоса.

Според него най-добре е партията да признае, подобно на френския президент Франсоа Оланд, че е поела неизпълними ангажименти, и да направи промени в своята програма. Това обаче ще разочарова наивните й избиратели. Но ако "Сириза" не направи това, Гърция я чака банкрут, излизане от еврозоната и ЕС и бедствено положение.

Световно известният писател не подминава и нападките на Гърция срещу Германия.

"В Германия имаше благоразумни, честни, компетентни и неразточителни правителства и затова тя се развиваше и укрепваше. И не трябва да се забравя, че Германия трябваше да приеме в състава си и да възроди ГДР, което също струваше доста скъпо. И тя направи това с упорития труд на своите граждани, без да се оплаква и да се обръща за помощ. Само с идеологически митове и стереотипи може да се обясни стремежът на Гърция (и не само на нея) да се обвини най-голямата и успешна държава в ЕС за бедите, донесени от политиците, които нейният народ сам е избирал", завършва Льоса.