Унгария ще се придържа към позицията си, че Брюксел не бива да започва преговори с Украйна за присъединяването ѝ към ЕС, а вместо това трябва да се стреми към двустранно стратегическо партньорство, заяви премиерът Виктор Орбан в интервю за местния новинарски сайт "Мандинер" (Mandiner), което бе публикувано днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Орбан повтори, че въпросът за преговорите с Украйна трябва да бъде изваден от дневния ред на срещата на върха на ЕС тази седмица и че страната му няма да се съгласи със стартирането на подобен процес.

"ЕС е напът да допусне ужасна грешка и ние трябва да я предотвратим, дори и 26 страни членки да искат да направят този неправилен ход", каза Орбан.

По думите му ЕС може да окаже подкрепа на Украйна под формата на "геостратегически сигнал", но не и да ѝ предложи членство в блока.

"Ако вземем предвид числата от икономическите анализи и се отнесем сериозно към положението, че преговорите (с Украйна) ще имат за цел да се осигури членството ѝ в ЕС, а не просто да се отправя  политически жест, тогава трябва да кажем, че в настоящия труден момент подобно нещо е абсурдно, смешно и несериозно", каза още унгарският лидер, цитиран от Асошиейтед прес.