Испанското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха политическо споразумение за европейско законодателство за възстановяване и конфискуване на активи.

Новата директива установява минимални правила на европейско ниво за проследяване, идентифициране, конфискация и управление на придобита по престъпен начин собственост. Тя ще се прилага към широк спектър престъпни деяния като организирана престъпност, тероризъм, трафик на хора и наркотрафик. Страните членки на ЕС ще бъдат задължени да гарантират, че техните власти, участващи в проследяването, замразяването и управлението на натрупаните от престъпна дейност, разполагат с квалифициран персонал и необходимите финансови, технически и технологични ресурси.

Нарушаване на санкциите

Годишно в Европа от престъпна дейност се печелят по 139 милиарда евро, сочат данни на Европол.

„Печалбите са зашеметяващи. Само ако правителствата имат средствата да си ги върнат, те ще имат шанса да се преборят с организираната престъпност“, коментира испанският министър на правосъдието Феликс Боланьос.

Предложените правила ще важат и за нарушаването на санкциите, когато бъде одобрена съответната директива за определянето на тези престъпни деяния и наказанията за тях. Така печалбите на лицата и компаниите, облагодетелствани от заобикалянето на ограничителните мерки, ще бъдат отнемани по същия начин като тези на трафикантите на хората или наркокартелите.

По-силни служби за възстановяване на активите

От страните членки ще се изисква да подобрят работата на службите за възстановяване на активите. Ролята на тези служби ще бъде осигуряването на трансгранично сътрудничество при разследванията по проследяването на активите.

Подсилените органи ще трябва също така да проследяват и идентифицират парите, придобити по престъпен начин. Това ще бъде подкрепа на разследванията по проследяването, извършвани от националните власти и Европейската прокуратура. Те също така ще изпълняват задачи по проследяването и конфискацията по заповед, издадена от орган в друга страна членка.

Правителствата на отделните държави ще трябва да гтарантират на споменатите служби достъп до съответните национални бази данни и регистри. В някои случаи достъпът трябва да бъде незабавен и пряк.

Замразяване и конфискация

Страните от ЕС трябва да предприемат мерки за замразяване на собственост, за да бъде гарантирана конфискацията, а в случай на окончателна присъда – конфискация на инструментите и приходите от престъпното деяние.

Държавите обаче не само ще бъдат задължени да гарантират отнемането на придобитите чрез престъпления пари. Те ще трябва да приемат правила, които да им позволят да конфискуват собственост, чиято стойност съответства на печалбата от престъпната дейност.

Когато придобитите по престъпен начин активи или собственост на същата стойност бъдат прехвърлени на трета страна, също трябва да има възможност за конфискацията им. Но това може да става само в случай, че третата страна е знаела или е трябвало да знае, че целта на прехвърлянето и придобиването е било избягване на конфискацията.

В някои случаи конфискацията на печалби от престъпна дейност ще бъде възможна и когато започналите дела не могат да продължат.

Конфискация на необяснимо придобито богатство

В много страни членки такова правило ще бъде въведено за първи път. При определени условия ще бъде позволена конфискация на собственост, идентифицирана в контекста на разследване, свързано с престъпни деяния. Това ще става, когато съдът е удовлетворен, че идентифицираната собственост е придобита чрез престъпни деяния, извършени в рамките на престъпна организация и че тези дейности водят до съществени икономически изгоди. В постигнатото споразумение се обръща специално внимание на процесуалните предпазни клаузи.

Управление на активите

Страните членки трябва да назначат органи (служби за управление на активите). Те ще се занимават с управлението на замразената или конхискуваната собственост – и чрез пряко управление, или чрез предоставянето на подкрепа и експертиза за други оргтани, отговорни за това. От държавите ще се изисква и при определени условия да позволяват продажбата на замразена собственост дори преди окончателната й конфискация. Това може да става, ако например въпросната собственост е нетрайна.

Какво предстои

Споразумението трябва да бъде подкрепено от КОРЕПЕР – постоянните представители на страните членки. Ако това стане, текстът трябва да бъде формално одобрен от държавите (Съвета)  и Европейския парламент.