САЩ очакват най-интензивната фаза от военната операция на Израел в Газа да приключи през януари 2024 г. Това съобщава "Файненшъл таймс", позовавайки се на неназовани официални източници в САЩ.

Според тях Вашингтон признава, че израелската армия има законни цели за нападение в южната част на палестинския анклав, което оправдава продължаването на операциите в района на Хан Юнис и други населени места, където се предполага, че може да се укриват лидерите на радикалното движение "Хамас". Все пак, по информация на "Файненшъл таймс", САЩ разчитат на промяна на бойната тактика още през януари - от пълномащабна сухопътна операция да се премине към индивидуални нападения срещу лидери на терористичната организация.

"В момента сме в най-интензивната фаза. В даден момент подходът ще бъде различен, с по-малко присъствие на място, но те ще се върнат, когато възникне нужда", цитира изданието американски служител, пожелал да запази анонимност.

В статията се споменава, че Вашингтон не иска Израел да окупира Газа, но признава, че такава стъпка може да е необходима временно, докато не бъдат подписани дългосрочни споразумения с арабски и други страни.

В материала е цитирано изявление на неназован израелски служител, който уверява, че има "разбиране на високо ниво" между Израел и Америка относно целите на операцията - "Хамас" да бъде смазана и лишена от способността да управлява Газа и да извършва терористични атаки на израелска територия. Служителят твърди, че израелците подробно информират Вашингтон за хода на военната операция няколко пъти седмично.

На 10 декември британското списание "Икономист", позовавайки се на няколко неназовани източници, съобщи, че САЩ настояват военната операция в Газа да приключи преди началото на 2024 г. Според изданието държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е предал това послание на израелски събеседници по време на скорошна визита в Израел. Списанието също така съобщава, че администрацията на американския президент Джо Байдън настоява Израел да направи повече, за да намали страданието на палестинските цивилни, особено в южната част на Газа.

"Икономист" изтъква, че в публични изявления американски официални лица не посочват краен срок, в който Израел да сложи край на офанзивата си срещу "Хамас". Изданието обаче предполага, че Тел Авив разполага само с няколко седмици, за да постигне успех в Газа, преди Вашингтон да намали военната си помощ, на която израелците разчитат. Медията оценява вероятността за успех на израелската армия в мисията по унищожаване на терористичната групировка като ниска.