Съдийската колегия на ВСС днес прати шестима нови съдии в Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Това са Светла Букова, Весислава Иванова и Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд, Виолета Магдалинчева от Софийския градски съд (която обаче също бе командирована в САС), Бонка Янкова - зам.-председател на ОС-Търговище и Даниел Луков - военен съдия от Пловдив.

Конкуръст е обявен преди година и половина, а сред множеството съдии, които не се класираха този път, са Вера Чочкова, Петя Крънчева (станала известна около скандалите с бившия председател Владимира Янева), Стефан Милев, Карамфила Тодорова (която бе кандидат и за европейски делегиран прокурор) и мн. др. 

Заради проточилия се дълго време конкурс, Комисията по атестиране и конкурси днес предложи и предварително изпълнение. Решението на колегията за назначаване, както и за незабавното изпълнение подлежат на обжалване пред ВАС.

Гласуването мина единодушно с 9:0, като отвод си направи представляващият ВСС Боян Магдалинчев, тъй като съдия Виолета Магдалинчева е негова дъщеря.

Същевременно ВСС обявява и 38 места за първоначално назначаване в най-ниското ниво - районите съдилища. Преди това колегията предприе размествания .- за да се отварят бройки в по-натоварени съдилища и обратното, стана ясно от думите на Драгомир Кояджиков