Управляващото мнозинство се боричка за това как да разпредели властта, затова и не виждаме нито едно голямо изпълнено желание на тяхната коалиция - Шенген, еврозона, съдебна реформа. Това заяви в ефира на бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Бюджетът на Асен Василев социалистката определи като "счетоводство".

"В този бюджет същестувва само счетоводство, няма никаква политика. Дават се повече пари, но качеството на живот не се повишава."

И даде примери - в образованието се наливат още средства, но качеството му не се повишава. Решението на БСП е известно - да има само един учебник по предмет. В здравеопазването също се увеличават средствата, но промяна няма. По отношение на демографската политика държавата продължава да плаща по няколко инвитро процедури за двойките с репродуктивни проблеми и после ги оставя те да плащат скъпите методи за зачеване.

"Част от предложенията ще подкрепим. Може доходите ни да са най-високо растящи в ЕС, но още си оставаме най-бедни в Европа", отбеляза тя.

Лидерката на БСП коментира и промените в Конституцията, като отбеляза, че работата по тях започва едва сега - макар да минаха на първо четене в комисии.

"Нито един от текстовете на първо четене в проекта за промени в Конституцията няма да остане същият. Част от предложенията за промени в Основния закон са от компетентността на Велико Народно събрание и те бъдат обявени от противоконституционни в Конституционния съд", смята тя.

От левицата са поканили 60-70 души от 7-мото ВНС, които са участвали в създаването на сегашния основен закон, за да почерпят депутатите от техния опит за най-спорните казуси.

"Нямат капацитет да променят основния закон. Целта е да овладеят съдебната система. И регулаторите. Може ли да си разпределяш независими регулатори на три, между трите партии? И изказване - ние трябва да сложим политически лица там", възмути се Нинова.

Всъщност БСП е участвала многократно в подобни схеми за разпределяне на регулаторите в последното десетилетие, вкл. с ГЕРБ и ДПС, и по отношение на настоящото ръководство на съдебната система. Забележката за политическите лица се отнася към предложение на Кирил Петков, според който назначаването на експерти начело на регулаторите води до неяснота на политическата отговорност.

На бележка на водещите, че доскоро левицата е управлявала с ПП-ДБ, тя отбеляза:

"Тогава управлявахме, за да разграждаме модела ГЕРБ и Борисов. Сега те работят с модела ГЕРБ и Борисов, добавиха си и ДПС."

Според Нинова решението да се наложи такса за внос на руски петрол е било не само антибългарско, но и антиевропейско.

"В желанието си да накажат Русия и да се покажат като големи европейци, правителството въведе и такса за пренос на руски газ. "Булгартрансгаз" натрупа загуба от над 200 млн. лв., Русия няма да ни плати дължимите ни 2 млрд. лв."

Според нея вариантът България да получи достъп по Шенген по въздух е "подигравка, трохи, унизително за България"

"Ние отдавна сме изпълнили критериите за Шенген. Две държави не са ЕС. Освен, че сме изпълнили тези ангажименти, нито една друга държваа не са добавени допълнителни условия. Ако ни оставят условия за бежанци, абсурд, в никакъв случай да не се поддава българското правителство и българското мнозинство. Само да се закичат, че сме влезли в Шенген по въздух. Трябва да влезем в Шеншен по суша, там е търговията и обменът на стоки, големите опашки с български камиони", отбеляза тя.