Установена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от заключението на областната управа в столицата, която изследва състоянието на монумента (наричан подиграватено и Монумент на окупационната Червена армия - МОЧА).

Първите действия по новия ПБЗ (план за безопасност и здраве) вече са започнали, съобщи в социалните мрежи кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Ако някой се чуди какво става: подписахме внесения от областната управа ПБЗ за демонтаж на фигурите и започна изпълнението", отбелязва той.

Пред Клуб Z уточни, че днес започва нареждането на нови огради, което е първата стъпка от демонтажа, но скоро трябва да дойдат и тежките машини, които да извършат работата по същество.

Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид).

"При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември", съобщи БНТ.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.