Проруският украински политик Иля Кива бе намерен мъртъв близо до Москва, съобщиха днес руските новинарски агенции, а източник от украинския отбранителен сектор твърди, че "специална операция" на Киев е довела до "ликвидирането" му, предаде Франс прес, на която се позовава БТА.

Безжизненото тяло на 46-годишния бивш украински депутат беше открито с "нараняване на главата" в района Одинцово, близо до Москва, предадоха руските информационни агенции, като се позоваха на местните власти.

„Ликвидирането на големия предател, колаборационист и пропагандист Иля Кива беше специална операция на Службата за сигурност на Украйна“, каза пред AФП източник от отбранителния сектор на Украйна, запознат с операциите на украинските служби за сигурност. Източникът поясни, че Кива е бил убит „с леко стрелково оръжие“.

Малко по-рано днес руският Следствен комитет обяви смъртта на назначен от Москва проруски служител, убит при експлозията на „неидентифицирано устройство“, поставено в кола в окупирания украински град Луганск.

Олег Попов, бивш местен депутат, загина "след взривяване на неидентифицирано устройство в кола", съобщи Следственият комитет, като добави, че обстоятелствата на смъртта му "се установяват".

Следственият комитет уточни, че Попов е бил избиран два пъти в сепаратисткия „парламент“ на така наречената Луганска народна република. Комитетът публикува и снимки на унищожена и овъглена кола, заобиколена от следователи.

Според местната медия Lug-info 51-годишният мъж е бил предприемач, който се присъединил към проруските сепаратисти, подкрепяни от Москва, след началото на конфликта им с Киев през 2014 г. Той е оглавявал комисия по въпросите на сигурността и отбраната, според същия източник.

Атаки, понякога фатални, редовно се извършват в четирите украински области, които Москва обяви, че анексира (Донецка, Луганска, Херсонска, Запорожка) и които са насочени срещу служители на руската окупационна администрация.

В началото на ноември, също в района на Луганск, Украйна пое отговорност за атентата с кола бомба срещу Михаил Филипоненко, депутат и бивш високопоставен местен военен.

Руската Федерална служба за сигурност обвини Киев, че стои зад опита за убийство в края на октомври в анексирания Крим на друг бивш украински депутат, преминал на руска страна, Олег Царьов.

Москва също така обвини Киев, че стои зад няколко убийства или опити за убийство на руска територия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Преди тази дата в териториите под проруски контрол в Донецка и Луганска област имаше смъртоносно уреждане на сметки между сепаратистите.