Американски боен кораб и два израелски търговски кораба бяха атакувани днес в Червено море, съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че нападенията бележат нова фаза в ескалацията на напрежението в Близкия изток след поредица от атаки, свързани с войната между Израел и "Хамас".

"Запознати сме със съобщенията за атаки срещу ескадрения миноносец "Карни" и търговски кораби в Червено море и ще предоставим повече информацията, когато ситуацията се изясни", посочи Пентагонът.

Няколко източника от областта на морската сигурност, включително британската компания по морска сигурност "Амбрей", съобщиха малко по-рано днес, че два контейнеровоза са били атакувани с дронове в Червено море и са понесли щети, посочва Ройтерс.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси обявиха по-късно днес, че са атакували два израелски кораба край южните брегове на Йемен, като добавиха, че "израелските" кораби са станали мишена на нападенията заради войната в Газа, отбелязва Франс прес.

В изявление на говорителя на хусите Яхия Сариа в социалните мрежи се съобщава, че те са извършили "операция срещу два израелски кораба в района на пролива Баб ел Мандеб" - стратегически воден път, свързващ Червено море с Аденския залив, като първият кораб е бил атакуван с "противокорабна ракета, а вторият - с дрон".

БТА