Старши треньорът на националния отбор по шахмат за жени Петър Арнаудов донякъде остана в сянката на "златните момичета". За това повлия и скромността му, той нито веднъж не опита да се изтъква.

Самите момичета обаче отчетоха приноса му за титлата на Европейското.

По пътя си към трофея България надигра първите два тима в ранглистата - Грузия и Азербайджан, както и бившите шампионки от Полша и Франция.

"Мачът с Азербайджан беше много критичен, въпреки че вървеше добре за нас. Доста сложен бе и двубоят с Полша в предпоследния кръг, защото той въобще не тръгна добре. Получихме две много лоши позиции бързо, но след това успяхме да обърнем и да спечелим убедително. Последната партия на Гергана Пейчева (срещу Грузия) беше много драматична, не знаехме какво ще стане и къде ще завършим, но разбира се всички бяхме много щастливи, когато тя победи", коментира Арнаудов пред медиите на летище "София".

А началото на турнира бе с равенства, които не предвещаваха победен поход накрая.

"Силите в шахмата са много изравнени в световен мащаб. Отборите на Унгария и Швейцария, с които направихме равенства в началото, съвсем не са слаби. Но у нас нямаше притеснение. Знаехме, че всичко това е нормално, защото не може да се печели винаги. Да, бяхме леко разочаровани, но продължихме да играем. С всяка победа започваш да си вярваш повече и повече. Доближихме се водачите, започнахме да играем и на първа маса и момичетата започнаха да се амбицират още повече", рече специалистът.

Той не пропусна да спомене и други момичета, които също можеха да бъдат част от този тим. И подчерта, че вече гледа към друга отборна цел - шахматната Олимпиада догодина.

"Ние имаме страшно силно поколение от шахматистки. Още поне две напълно равностойни състезателки в лицето на Габриела Антова, която участва на Олимпиадата миналата година, както и на Надя Тончева, девета в Европа за тази година. Те двете също имат място в отбора, така че не се наемам да дам прогноза дали ще бъдем и догодина в този състав на Шахматната Олимпиада в Будапеща", рече той. 

"Миналия път бяхме на девето място и сега целите ни ще бъдат по-високи. Дотогава обаче има още много време. Радостен съм, че има такава огромно конкуренция. Още по-радващо е, че момичетата запазват едни много добри отношения помежду си и са сплотени и близки. Пътят в шаха на тези млади и умни момичета, които са само на по 20 години, сега започва", завърши Петър Арнаудов.