Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че има напредък по въпроса за освобождаването на заложниците, отведени от "Хамас" в ивицата Газа, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Постигаме напредък. Не мисля, че ще е добре да казвам прекалено много, дори и в този момент, но се надявам, че скоро ще има добри новини", заяви той пред военнослужещи в база в северната част на Израел.

Преговорите се водят с посредничеството на Катар, Египет и САЩ.

Малко по-късно неговата канцелария добави, че тази вечер ще има заседание на военновременното правителство.

Катар заяви, че е близо до споразумение за освобождаването на заложниците в замяна на прекратяване на огъня в палестинската територия, където израелската армия провежда офанзивата си срещу "Хамас".

Временното прекратяване на огъня между израелската армия и палестинските радикални групировки "Хамас" и "Ислямски джихад" ще продължи пет дни. Това пише ливанското издание "Аш Шарк", като се позовава на източници, запознати с проекта на споразумението, което се обсъжда сега между двете страни чрез посредници.

"Бойците от "Хамас" и "Ислямски джихад" се съгласиха да освобождават всеки ден по 10 заложници, държани в плен от 7 октомври, срещу 30 палестинци, намиращи се сега в израелски затвори", казват източниците.

Израел, на свой ред, се е съгласил да пуска ежедневно между 100 и 300 камиона с хуманитарна помощ за населението на Газа, допълва изданието, цитирано от ТАСС.