Американският министърът на отбраната Лойд Остин съобщи днес в социалната мрежа "Екс", че е пристигнал на посещение в Киев, предаде Ройтерс.

"Днес съм тук, за да предам едно важно послание - Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна в борбата ѝ за свобода срещу руската агресия, както сега, така и в бъдеще", подчерта министърът.

Посещението на Остин се осъществява на фона на засилващи се разногласия за Украйна в Конгреса на САЩ. Очаква се на 6 и 7 декември във Вашингтон да се състои конференция на отбранителната индустрия. Събитието цели да подсили производството на оръжия в Украйна, на фона на започналия преди близо две години конфликт.

Помощта на САЩ за Киев от началото на войната през февруари 2022 г. възлиза на десетки милиарди долари. Вашингтон многократно пое ангажимента да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, но среща нарастваща съпротива от страна на някои републикански конгресмени, отбелязва Франс прес.

Остин е в Киев "за да се срещне с украинските лидери и да затвърди непоколебимата подкрепа на САЩ за борбата на Украйна за свобода", се казва в изявление на Пентагона за посещението, което не беше обявено предварително от съображения за сигурност. Остин ще подчертае "продължаващия ангажимент на САЩ да предоставят на Украйна помощта в областта на сигурността, от която тя се нуждае, за да се защити от руската агресия". 

Това е второ посещение за Остин в Киев от началото на войната, припомня АФП.

Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ за Киев и намаляването на американската помощ би било сериозен удар за Украйна и нейните усилия за освобождаване на окупираните от руските сили южни и източни части на страната. "Без нашата подкрепа Путин ще успее", заяви Остин през октомври пред конгресмени.