Парламентът отново не събра кворум в началото на пленарния ден днес, след като вчера заседанието бе прекратено поради липса на такъв. Шефът на парламента Росен Желязков обяви почивка от 10 минути и нова регистрация.

Очакваше се днес да бъде прегласуването на вота на недоверие. Вчера той бе гласуван веднъж, но поисканото от БСП прегласуване не се случи поради липса на кворум. ГЕРБ и ДПС напуснаха залата, а цялата опозиция не се регистрира, въпреки че присъстваше на заседанието.

При втория опит отново нямаше кворум. Регистрираха се само 79 депутати и Желязков закри заседанието.

"Как така заради този петрол пусти и тези пари явнo, са готови да падне правителството и да се съберат с опозиционните уж партии "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП и да е по-важно от правителството".

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с дерогацията за "Лукойл".  Вчера нейното отпадане за пореден път бе отхвърлено от парламента, което доведе и до напускането на залата от страна на ГЕРБ и ДПС преди гласуването на вота на недоверие.

На въпрос, свързан с твърдението, че ГЕРБ и ДПС не могат да разделят "Лукойл", Борисов отговори:

"Нито имаме да делим "Лукойл", която си е частна компания, пряко подчинена на Кремъл и парите отиват натам, че са правени нарушения, са правени, това трябва да стане ясно, Добрев е във Вашингтон днес, ще разкаже, ще покаже каквото говорим тук - нищо различно, големият въпрос е не кой министър да си даде оставката, а защо е толкова важно 

Подкрепяме кабинета, ако прави правилни неща. Ние не осигуряваме кворум на тези, които решиха да пада правителството, да се откажат от правителството само заради петрола".

Без ГЕРБ и ДПС не може да има кворум в пленарната зала, заяви Георги Свиленски от БСП.

"Работата на народните представители е да присъстват в пленарната зала и да работят. Ние не подкрепяме правителството, инициатори сме на този вот.

Ние не осигуряваме кворум, кворумът трябва да го осигурят ДПС и ГЕРБ. И за спекулациите кой е в опозиция и кой не - вижте в гласуването за дерогацията за "Лукойл", защото там е заровено кучето и там се вижда кой подкрепя правителството и кой не. Призовавам ги да си влязат в зала и да си гласуват. ГЕРБ и ДПС трябва да присъстват вътре, за да види целият български народ кой подкрепя правителството", добави той.

Тези, които не се регистрираха днес в пленарната зала, и нямаше кворум, спасиха правителството, дадоха време на „сглобката“ до сряда да продължават да си извиват ръцете и да се договарят, коментира пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова днешната ситуация в пленарната зала.

Ако ПП-ДБ продължават да работят с БСП и "Възраждане", правителството няма да получи подкрепата на ДПС. Това стана ясно от изказването на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента.

"Да видим какво ще осмислят - ако те с Възраждане и БСП са си една коалиция вече, да си гласуват каквото искат - да пада правителството, да става - това си е тяхно решение. Като гледам Варна и проекта, който се готви в София, те са заедно. Няма нищо срамно, нека да си го кажат", изтъкна той.

На въпрос дали ДПС ще влезе в пленарната зала за следващото заседание на НС и как ще гласува на вота на недоверие Пеевски отговори така:

"Сряда е далече, нека да видим какво ще стане. Гледам още не са първи клас, може и да стигнат до първи клас и тогава ще говорим. Не бих подкрепял правителство, което работи против евроатлантизма и ако те продължат да работат с БСП и Възраждане, няма да ги подкрепя".