Тристранна среща е проведена межу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Живко Коцев и шефа на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов, на която са набелязани възможни мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата на фона на зачестилите пътни инцидети.

Изразено е общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо водачите, които целенасочено нарушават правилата за движение, "демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила посредством разпространяването на снимки и видеосъдържание на шофиране с многократно превишена от допустимата скорост" и др.

Според прессъобщението в кратки срокове органите на МВР ще установят и изготвят база данни на водачи на МПС - рецидивисти, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата.

За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция“, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура“, поясняват от ВКП.

Ще бъде обърнато внимание на прокурорите при районните прокуратури в страната, както и на органите на „Пътна полиция“-МВР и на районните инспектори за незабавно установяване на водачите на МПС, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба.

Казва се и още нещо интересно:

"В хода на разговора бе обърнато специално внимание на зачестилите случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от водачи на автомобили, които управляват луксозни МПС без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване.

В тази връзка и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов се обединиха около общото становище за необходимостта от проактивен подход от страна на приходната администрация, включително извършването на ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност."

Клуб Z припомня, че Ферарио Спасов бе убит от 24-годишния Начо Пантелеев от лясковския род Манджите. На снимки младият мъж парадира освен със спортния Мерцедес, с който направи произшествието, с луксозно Ауди S8, а е бил в процес на купуване на "Порше Панамера".

Неотдавна в София водач на 28 г. бутна жена, пресичаща пешеходна пътека, с "Макларън" Предишното му нарушение е с "Мазерати".