Знаково - след София, и Варна остана без председател на общинския съвет. Общото и за двата града е, че дългогодишните кметове от ГЕРБ бяха сменени след местните избори от кандидати на "Продължаваме промяната-Демократична България". Другото общо е, че и двата избора на председатели бяха бойкотирани от ГЕРБ, а в случая с Варна - и от ДПС.

Първото гласуване за избор на председател на новия Общински съвет във Варна беше провалено, след като преди началото на гласуването групите на ГЕРБ, ДПС и местната партия "Български гласъ" обявиха, че няма да участват в него. Така от общо 51 членове на съвета в гласуването се включиха едва 32 от тях - разказва кореспондентът на "Дневник" Спас Спасов.

Свои кандидати за председател са издигнали само ПП-ДБ и "Възраждане". След преброяването на бюлетините Николай Костадинов ("Възраждане") е събрал 20 гласа, а Николай Стефанов (ПП-ДБ) - едва 10. Две от бюлетините в урната са били празни. Така нито един от двамата кандидати не e получил необходимите 26 гласа. За днес бе насрочено още едно заседание. При повторен провал - нов избор ще се проведе в четвъртък.