Къде ще се играе мачът България - Унгария и без публика ли остава? Тези въпроси окончателно трябва да отпаднат днес и, както се оказа, те ще дойдат от Община Пловдив, която трябва да се произнесе безопасно ли е да се играе на ст. "Христо Ботев" - арената е нейна собственост.

До целия фарс се стигна, след като БФС се съобрази с настойчива препоръка от УЕФА да затвори двубоя на 16 ноември. Централата изиска становища на БФС и СДВР, според които има повишен риск за "масови безредици". Имат се предвид готвените фенски протести срещу управлението на съюза.

Така БФС премести срещата в Пловдив - на закрити врата. В последните дни обаче замесени в процеса влязоха в остри противоречия, размениха закани за съд и т.н.

В казуса бе намесен (или сам влезе в тази роля) Илиян Филипов, шеф на фирмата, която строи стадиона на "Ботев", наричан Колежа. Той няколко пъти възрази, че не може да гарантира безопасното провеждане на мача, тъй като извършва дейности, свързани с козирката и осветлението. Бизнесменът подчерта, че има отношения с общината, а не с БФС, така тя трябва да възложи да спре работата и обезопаси обекта.

Така Филипов се оказа централна фигура, след като стана ясно, че с него са водили разговори зам. изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов и техническият директор Георги Иванов. Стигна се до публикации с обиди, квалификации и заплахи за "виждане в съдебната зала".

Строителят обяви, че Борислав Михайлов "се крие от народната любов" и изтъкна, че Запрянов и Иванов го заплашвали как пловдивските отбори в Първа лига може да не играят на своите стадиони, тъй като и на двата има строителни дейности. 

От своя страна шефовете в "Бояна" отрекоха да говорили за "отнемане на лицензи". БНТ публикува аудиозапис от разговор между Запрянов и Филипов, при който личи, че бизнесменът затваря телефона. Първият не споменава думата "лиценз", пита за становище и изтъква, че ако без публика може да е опасен, то тогава футболната ни централа трябва да затвори стадионите на "Ботев" и "Локомотив" за една година и за вътрешните мачове, докато не станат готови. Тъй като и сега там се играе - пред фенове. 

Така "топката" стигна до новия кмет на Пловдив Костадин Димитров, който коментира пред БНТ, че към момента двубоят не може да се играе на ст. "Христо Ботев". Но заяви, че днес ще събере всички отговорни по казуси комисии и личности, за да се вземе окончателно решение и то трябва да е най-доброто за всички страни.

През цялото време Иванов и Запрянов предупреждаваха, че ако Колежа не приеме европейската квалификация, такава изобщо няма да има, България ще понесе служебна загуба и непоправими репутационни и финансови щети. Хиляди хора щели да останат без работа.

В цялата сага главна роля играе и специалистът по спортно право Георги Градев, който обжалва решението за преместен мач на закрити врата в Арбитражния съд по спорта (КАС) в Лозана. УЕФА обяснимо отказа бърза процедура и надеждата на Градев е КАС да спре решението, определяйки го като незаконосъобразно от гледна точка на нормативните документи на самата европейска футболна централа.

"Използвам случая да отправя поздрав към перхидролените глашатаи, които вече доказано са също толкова компетентни, колкото покойното ми куче, лека му пръст. Нека бъдат наясно, че всичко това лежи на тяхната съвест, а не на хората, които отговорно и съвестно се стараят да направят така, че институцията български национален отбор да не потъне в нищото", това заяви Христо Запрянов в интервю за БНТ, обръщайки се към Градев, макар и да не го споменава по име.

Георги Градев не остана длъжен във Фейсбук, уверявайки за пореден път, че "мач в Пловдив няма да има". Той е част от екипа на Димитър Бербатов. Той също така е виден опозиционер в спортове като шахмат, плуване и т. н.