• Червеното сияние, появило се в небето над България на 5 ноември вечерта, се дължи на силна магнитна буря заради слънчево изригване по посока на Земята;
  • Сияние с червен цвят е документирано в България и преди – през 2000 г. и  2003 г.;
  • Появата на сиянието “Аврора” в Европа съвпада с провеждането на научен експеримент на програмата ХААРП, но не е резултат от него. 

На 5 ноември в небето над редица европейски държави, включително и България, се появи червено сияние. Публикации в социалните мрежи и сайтове невярно твърдят, че това не е естествено явление, а е предизвикано чрез ХААРП – машина за контрол на климата, времето и йоносферата.

Разпространява се и публикация с графика на шуманов резонанс – изследване на честотите на електромагнитните вълни между повърхността на Земята и йоносферата – която невярно твърди, че няма данни за магнитна буря. Официалните данни, публикувани  в страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, доказват, че на 5 ноември е имало магнитна буря

Потребители разпространяват недоказани твърдения, че сиянието е било най-силно над Украйна, където има изоставена „система на ХААРП”. Няма информация, че сиянието е имало по-голям интензитет над територията на Украйна, а обектът, обявен за „система на ХААРП” е всъщност изоставената съветска радиолокационна станция „Дъга” до АЕЦ „Чернобил”.

ХААРП не е климатично оръжие, нито е собственост на американската армия

ХААРП е научноизследователска програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние (HAARP – High Frequency Active Auroral Research Program). 

Програмата ХААРП е създадена през 1990 г. по инициатива на Американския конгрес. Целта ѝ е да се задълбочат познанията за горните слоеве на земната атмосфера и техния ефект върху разпространението на радиовълните, тъй като физичните и електрическите свойства на йоносферата имат влияние върху военните и гражданските комуникационни и навигационни системи. До 2014 г. ХААРП е управлявана от Военновъздушните и Военноморските сили на Съединените щати. От 11 август 2015 г. нататък, съоръженията и оборудването са прехвърлени на Университета във Феърбанкс, Аляска. Университетът организира провеждането на експерименти в публично обявени фиксирани периоди от време, като това се случва три до четири пъти годишно от 2017 г. насам.

На какво се дължи червеното сияние, видяно в Европа?

На 5 ноември 2023 г. магнитна буря е довела до изхвърляне на коронарна маса (плазма и магнитно поле от слънчевата корона) към земната йоносфера. Смутеността на земното магнитно поле и силата на магнитната буря се измерва с т.нар. “Kp индекс”. По време на магнитната буря, този индекс е достигнал степен 8 от общо 9. Метеорологични организации и планетариумът на Висшето военноморско училище публикуват информация, че такова явление е имало и на 6 април 2000 г., документирано и в учебник по астрономия. В свое интервю пред Нова телевизия, Директорът на обсерваторията „Рожен” доц. д-р Никола Петров потвърждава за такова сияние и през 2003-2004 г. 

Физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия” във Физическия факултет на СУ „Св.  Климент Охридски” обяснява:

„От България такова явление може да се види само в редки случаи, след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето и то ако изригването е било в посоката, в която се намира Земята в момента.”

В следствие от слънчево изригване, поток от заредени частици пропътува разстоянието между Слънцето и Земята и „бомбардира” земната магнитосфера – това наричаме „геомагнитна буря”. Частиците слънчева плазма, които навлизат във високите слоеве на атмосферата, пораждат и така наречените „аврори” или полярни сияния. Когато геомагнитната буря е много силна, тези сияния могат да се наблюдават и от по-ниски географски ширини, какъвто беше случаят на 5 ноември.

Метеорологичната организация „Метео Балканс” обясни цветът на сиянието в своя публикация:

„Червеният цвят се дължи на излъчването на възбудени кислородни атоми на големи височини (240 км). Наблюдава се при интензивна слънчева активност и ниски концентрации на кислород при големи височини. Ако сиянието е в зелен цвят се дължи на излъчването на възбудени кислородни атоми на по-ниски височини (до 240 км). Излъчва се зелена светлина, заради по-високата концентрация на кислород.”

Като доказателство за връзката между червеното сияние у нас и ХААРП се изтъква и официалната обява на  университета във Феърбанкс, Аляска, че между 4 и 7 ноември ще бъде проведен експеримент на научноизследователска програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние HAARP. Експериментът е публично обявен и цели изучаване на изкуственото въздушно сияние и на много нискочестотни радио вълни (т.нар. VLF/ELF вълни). Допълнителни експерименти имат за цел да проверят технология, с която сателитите да откриват обекти в йоносферата и така да избягват сблъсък.

Изрично се уточнява, че феноменът, ако изобщо е видим, ще изглежда като бледо, червено или евентуално зелено петно. За да бъде видяно изкуствено създаденото сияние, небето трябва да бъде безоблачно, а дори ярка Луна може да възпрепятства видимостта му. Също така разстоянието, от което сиянието, предизвикано от ХААРП, би могло да бъде видяно, е 500 км или 300 мили. Местоположението на съоръжението е публично известно и дори се организират турове на инсталацията. Не е възможно изкуствено предизвиканото сияние да бъде видяно в България. 

В секцията за често задавани въпроси в сайта на университета Феърбанкс се обяснява и влиянието на експеримента върху йоносферата на Земята:

„Тъй като йоносферата по своята същност е турбулентна среда, която се раздвижва и обновява от Слънцето, изкуствено предизвиканите ефекти бързо се заличават. […] Добра аналогия на този процес е пускането на камък в бързо движещ се поток. Вълничките, причинени от камъка, бързо се губят в бързо движещата се вода и са напълно неоткриваеми малко по-надолу по течението.“

Конспиративните теории около ХААРП и така наречените „климатични оръжия” се използват за отричане на климатичните промени и глобалното затопляне. Повече за това можете да прочетете в материала на Factcheck.bg по темата.

Невярно се твърди и, че ХААРП се използва като “климатично оръжие” от американската армия като умишлено се предизвикват природни бедствия. 

Конспирации за използване на ХААРП се появяват след всяко по-голямо природно бедствие. Такъв беше случаят с кадри на сеизмични светлини от земетресения в Турция, когато внушението беше, че американските военни са предизвикали земетресението в Турция и Сирия като наказание към Ердоган за недопускането на Швеция и Финландия в НАТО. 

След наводненията в Карловско през 2022 г. имаше неверни твърдения, че бедствието се дължи на употребата на ХААРП, а не на промените в климата.

Проверено:

Червеното сияние, наблюдавано в небето над държави в Европа на 5 ноември, се дължи на силна геомагнитна буря, а не на научноизследователската програма ХААРП. Цветът му е червен, защото изригването е възбудило кислородни атоми на много голяма височина (над 240 км). Феноменът съвпадна във времето с експеримент на програмата ХААРП в Аляска, който предизвиква слабо изкуствено въздушно сияние, но не е причината за явлението по нашите ширини. Експериментът се извършен в Аляска и предизвиканото сияние не може да бъде видяно в България.

Factcheck.bg