Няма никакви индикации, че някой от българските институции е съдействал за заобикаляне на санкциите. Това заяви премиерът Николай Денков, цитиран от БТА. Денкоя пореден път коментира темата с доклада на Центъра за изследване на демокрацията, съдържащ данни за заобикаляне на международните санкции от страна на „Лукойл“ и изнасянето на горива от България.

"Добре е да има проверка. Това, че проверката ще бъде от Европейската комисия, ще даде още по-голяма сигурност, че ще бъде съдържателна и обективна. Това, което виждам от вчера, е една комбинация от верни факти и неверни допускания, които са представени в една доста едностранчива логическа конструкция, която лесно може да се използва за политическа употреба. Аз лично много се радвам, че ще има проверка. Ще съдействаме с всичко необходимо", каза още премиерът.

Министър-председателят коментира темата на полигона в Ново село, където заедно със заместник генералния секретар на НАТО Мирча Джоана наблюдава днес демонстрацията на оперативни способности за водене на отбранителна операция на учебния полигон „Ново село“, проведена в рамките на учението Iron Strike – 2023.

Николай Денков заяви още, че санкциите са били спазвани от българските институции така, както са дефинирани, но трябва да бъде направена по-задълбочена проверка относно направените твърдения за тяхното нарушаване.

"Проверката трябва да бъде направена по-задълбочено, за да се види, ако има нарушения, кой и къде ги е направил. Който е направил нарушения, да си понесе съответните наказания", каза още премиерът Денков.