Украйна има конкретен план за войната срещу Русия през 2024 г., въпреки трудностите при контранастъплението и отклоняването на вниманието на западните лидери към конфликта в Близкия изток.

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски на конференция, организирана от Ройтерс.

Той добави, че не може да сподели всички подробности, но Украйна прави "някои бавни стъпки напред" в южната и източната част на страната.

На въпрос колко територия ще може да бъде освободена през следващата година, Зеленски подчерта, че "все още не сме приключили с тази година".

"Ще се опитаме да покажем резултати и тази година. (...) Губим хора всеки ден. Това не е шоу или филм. Не е нужно да изненадваме всички по света. Но трябва да се опитаме да не губим нито ден. (...) Имаме план за следващата година, много конкретен план. Но съжалявам, не мога да говоря за това", подчерта президентът.

Зеленски бе попитан как може да бъде сложен край на войната.

"На първо място, те (руснаците) трябва да напуснат, защото това е истинският начин да се спре войната. Те трябва да си тръгнат и след това можем да изградим дипломатическа платформа или път към това как да сложим край на войната. Това се посочва в украинската мирна формула, която включва 10 точки", отговори държавният глава.

Той припомни, че някои лидери предупреждават, че "Русия е четири пъти по-голяма" по население, така че Украйна няма да може да продължи борбата за дълго.

"Но трябва да знаете: не мога да споделя с вас нашите жертви, нашите загуби, но мога да кажа, че днес те са поне пет пъти по-малко", увери президентът.