Г-7 постигна обща позиция по отношение на войната в Близкия изток. Водещите в света държави призовават да бъдат разрешени доставките на помощи за страдащото цивилно население в ивицата Газа.

След консултации в Токио външните министри на седемте водещи индустриални държави постигнаха съгласие по обща позиция относно конфликта в Близкия изток.

Те осъдиха терористичната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври, подкрепиха правото на Израел на самозащита и призоваха за "хуманитарни паузи", за да се ускори доставянето на помощи за палестинското цивилно население в ивицата Газа, се казва в изявлението на главните дипломати на Г-7.

Необходими са "спешни действия", за да се помогне на цивилното население в обсадената крайбрежна зона, което се нуждае от храна, вода, медицински грижи и подслон.

Г-7: Незабавно освобождаване на заложниците - без условия

По израелски данни на 7 октомври терористите от Хамас, която управлява ивицата Газа, и други екстремистки групировки са нахлули в южната част на Израел и са убили там над 1400 души. Екстремистите са отвлекли около 240 души в ивицата Газа. Мащабното нападение предизвика най-новата война в Близкия изток.

Г-7 подкрепя решението с две държави

Държавите от Г-7 призоваха за незабавно освобождаване на всички заложници без предварителни условия. Те подчертаха значението на защитата на цивилното население в съответствие с международното хуманитарно право. Единственият начин за постигане на справедлив, траен и сигурен мир остава решението с две държави. В документа се посочва:

„Израелците и палестинците имат еднакво право да живеят в сигурност, достойнство и мир. В документа се посочва също: Ние отхвърляме антисемитизма и ислямофобията във всички форми в нашите общества и по света."