България набра нов дълг от малко над 2 млрд. евро, съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти, цитиран от БТА.

"Вчера излязохме на международни пазари, за да наберем дълга, който е заложен в бюджета. Емисията беше изключително успешна, имаше почти три пъти повече предлагания за нашата емисия, отколкото ние искахме да наберем на пазара", каза Василев.

Това каза Василев.

"Успяхме да наберем седемгодишния дълг на премия от общо около 150 базисни пункта. Това е процент и половина над стандартното и е доста по-евтино отколкото последната емисия, която България направи, където премията беше над 2,25 процента по-висока и също доста по-евтино от Унгария и Румъния, които са ни директни конкуренти, където премиите стигат до 3,3 процента", допълни той.

Дългът е заложен в бюджета. Той ще се използва в голямата си част за рефинансиране, догодина има падежираща емисия за 1,5 млрд евро.

"Процесът по бюджета и по данъчните закони върви както е записано в закона за публичните финанси. Данъчните закони бяха изнесени за обществено обсъждане още в края на септември. Цял месец най-различни организации имаха възможност и дадоха голяма част от коментарите, мина Национален съвет за тристранно сътрудничество. Всички тези закони в момента влизат в парламента, където има достатъчно време за тяхното дискутиране и надявам се и приемане", каза Асен Василев.

На въпрос как ще коментира казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че по време на изборите "Продължаваме промяната" са били в безпринципна коалиция с "Възраждане" и с БСП и че целта е била ГЕРБ да не спечели по места, Василев каза, че това са предизборни приказки на пазара.

"Според мен това са предизборни приказки на пазара, надявам се пазарът да е свършил", коментира министърът.

И допълни:

"Както видяхте коалиция с "Възраждане" и с БСП нямаше, в София всъщност те бяха основният ни опонент".