Хранилищата за природен газ на Германия са запълнени 100 процента от капацитета си, съобщи днес ДПА, цитирана от БТА.

Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE) отчита запълненост от 100,03% на германските съоръжения по предварителни данни. 

Според Асоциацията на операторите на газохранилища в Германия (INES) 100-процентовата запълненост отчита капацитета на съоръженията при референтни условия. Ако газът се охлади, обемът му намалява и хранилищата могат да поемат повече газ, при което запълнеността надминава 100 процента. 

Германското правителство съобщи по-рано, че тези количества са достатъчни, за да покрият средното потребление за два до три зимни месеца. 

"Много по-добре подготвени сме, отколкото бяхме миналата година. Въпреки това призоваваме хората да продължат да мислят внимателно, какво може да се спести", посочва председателят на германския национален енергиен регулатор "Бундеснецагентур" (Bundesnetzagentur) Клаус Мюлер.

Хранилищата в целия ЕС също са близо до запълване на капацитета си - по данни на европейската асоциация нивото достига близо 99,6 процента.

Същевременно, цената на природния газ в Европа поевтинява от понеделник с над 4% към 46 евро за мегаватчас с оглед на необичайно топлото за сезона време и запълнените газохранилища.

Освен това сякаш отслабват опасенията на инвеститорите относно прекъсвания на доставките на газ в резултат на военния конфликт между Израел и "Хамас".

Към 14.00 ч. българско време декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 4,5% към 45,90 евро за мегаватчас, пробивайки под нивото от 46 евро за пръв път от 12-ти октомври насам.

Газовите хранилища в Европа са почти напълно запълнени и в Западна Европа се очаква по-меко от обичайното време до средата на ноември, което би намалило търсенето на горива за отопление, тъй като се очакват по-високи температури в много части на континента.

Междувременно доставките на природен газ от Израел за Египет бяха възобновени. Веднага след избухването на конфликта с "Хамас" на 7-и ноември Израел се наложи да затвори от съображения за сигурност своето находище "Тамар" в Средиземно море.

Въпреки това обаче вносът на газ в Египет остава сравнително нисък - по 250 млн. куб. фута на ден, за разлика от обичайните 800 милиона.

Това е в разрив със заплахите на Владимир Путин от 2022 г.

Тогава Русия обяви, че отказва да доставя енергийни ресурси на „неприятелските“ западни страни - „Никакъв газ, петрол или мазут“, предричайки студена и апокалиптична за всички тези неприятелски държави зима.

В изказване пред Източния икономически форум във Владивосток Путин заяви след началото на войната:

“Ако някой се опита да ни наложи каквото и да било, искам да отбележа, че този някой, няма да е в състояние да ни диктува волята си. На нас ни остава само едно: както се казва “мръзни, мръзни, вълча опашко” в една известна руска приказка“.

Цитираната приказка е еквивалент на българската такава - “Болен здрав носи“. Героите в нея са лисицата – по думите на Путин, алегория за Русия, и измаменият вълк – Европа.

Лисицата накарала вълка да повярва, че като потопи опашката си в реката ще може да улови риба. Докато опашката на вълка замръзвала, лисицата се подигравала с думите “мръзни, мръзни, вълча опашко”.