Представете си, че преди изборите някой беше ви казал, че ПП-ДБ ще спечели кметските и районните избори в София, както и кметските места във Варна, Благоевград и Пазарджик и че ще бъдат на балотажи в много други градове. Както и че ще си осигурят сериозно представителство в общинските съвети на по-големите градове в цялата страна.

Същевременно, представете си, че ви бяха казали, че ГЕРБ ще загубят и кметските избори в Русе, Шумен, Разград, Видин. От петте най-големи големи града на страната ПП-ДБ и ГЕРБ ще имат по два, като ГЕРБ няма стигне до балотаж в София.

Точно тази история се случи и сега - куриозно - по медиите тя се представя като някаква загуба за ПП-ДБ и печалба за ГЕРБ. Става дума просто за инерция в медиите обаче. Обективната оценка би трябвало да е съвсем различна.

Малката разлика между Терзиев и Григорова в София на балотажа се обяснява с две причини, едната от които всъщност е важната. Първо, родовата история на Терзиев наистина се оказа разделяща за част от електората. Но тази причина е второстепенна, защото идеологическият вот за Вили Лилков (например) в голямата си част на втори тур отиде за Терзиев. Основанията за това описа добре Иван Костов в призива си за гласуване преди изборите.

Родовата история има безспорно значение, но далеч не решаващо.

Затова основната причина за близкия резултат е решението на мнозинството от ГЕРБ не само да не гласуват, но да гласуват за Григорова на втори тур. Това на практика беше и съвкупното послание на Борисов към избирателите на ГЕРБ. Желанието да се накаже ПП-ДБ (заради загубата на Хекимян на първи тур и изобщо за цялостно творчество) се превърна в основен мотиватор на гласоподавателите на ГЕРБ и някои други вдясно. Това е разбираемо с оглед на напреженията в националното управление.

Трябва да се отдаде дължимото и на добрата кампания на Григорова и способността й да привлича гласове като личност. Но тези фактори също не биха били решаващи, ако го нямаше опитът за наказателен вот срещу ПП-ДБ от страна на техните управленски партньори. Идеологически завой в полза на лявото в София няма.

От тази гледна точка е интересно, че ПП-ДБ все пак успяха да спечелят София без пълнокръвната подкрепа на ГЕРБ.

Вотът в София потвърждава и нещо, което Борисов каза снощи. Партиите от "сглобката" носят солидарна отговорност за управлението и ако не успеят в него, ще пострадат колективно. В София ГЕРБ станаха всъщност ирелевантни и вотът се превърна в гласуване за и против управлението "Денков". ГЕРБ се позиционираха малко "за" и повече "против" управлението, но това всъщност раздели гласовете им между двете други основни сили и просто обезличи партията на Борисов. Ако това се превърне в национална политика на ГЕРБ, ефектът ще е същият.

Картината, която се получава е сложна: няма ясен победител или ясен победен, както обикновено, затова е този медиен бараж някой да бъде изкаран победител. Фактът зад интерпретациите е, че София, Варна и много други градове скъсват с десетилетно управление.

Успех на новоизбраните кметове и общински съветници!

---

Б.р. - коментара припубликуваме от профила на Даниел Смилов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.