Израелската армия обяви, че е приключила с обкръжаването на град Газа в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Това се случва една седмица след началото на сухопътните операции на израелските сили в палестинската територия.

"Нашите военни приключиха с обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация "Хамас", обяви говорителят на израелските сили Даниел Хагари. 

Военният говорител също така добави, че "понятието прекратяване на огъня не стои на масата".

 "Понятието "прекратяване на огъня не се обсъжда. Силите за отбрана на Израел водят война, за да унищожат "Хамас", подчерта говорителят в отговор на журналистически въпрос в тази насока.

Говорителят на израелската армия освен това заяви, че тя е "елиминирала" днес 130 терористи в ивицата Газа, предаде ДПА.

Същевременно военното крило на "Хамас" заяви, че Газа ще бъде проклятие за Израел, предаде Франс прес.

"Газа ще бъде проклятие за Израел. Израелците трябва да очакват още връщане на техни военни в черни чували", каза говорителят на "Бригадите Изедин ал Касам".

Блинкън - в Израел. Ще успокоява страстите

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Израел като част от близкоизточна обиколка с основен, чийто основен фокус ще бъде да се облекчи положението на мирните жители в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преди заминаването си за еврейската държава той заяви, че ще се опита да получи "конкретни мерки" от Израел за намаляване на страданието на цивилните палестинци, на фона на призивите на президента на САЩ Джо Байдън за хуманитарни паузи в конфликта.

Израел връщат работниците от Газа обратно в палестинския анклав

Израел обяви тази нощ, че изпраща обратно в Газа всички работници, които са оттам и бяха блокирани в еврейската държава след атаката на „Хамас“ на 7 октомври, както и че "прекъсва всички връзки" с територията, контролирана от ислямистката организация, предаде Франс прес.

"Работниците от Газа, които са били в Израел в деня на началото на войната, ще бъдат върнати обратно в Газа", се казва в изявление на израелския кабинет по сигурността.

Като цяло "Израел прекъсва всички връзки с Газа, няма да има повече палестински работници от Газа", подчерта кабинетът.

Около 18 500 жители на Газа са имали разрешителни за работа в Израел в началото на войната, според „Когат“, органът на израелското министерство на отбраната, който надзирава цивилните дейности в палестинските територии.

Потърсен от АФП, „Когат“ не предостави веднага броя на работниците от Газа, които са били в Израел в началото на конфликта. Става дума за около 4000 души, според израелските медии.

Ивицата Газа е обект на непрекъснати удари на израелската армия в отговор на атаката на „Хамас“, в която, на 7 октомври в Израел загинаха най-малко 1400 души, главно цивилни.

Ответните удари в Газа взеха повече от 9000 жертви, предимно цивилни, от началото на конфликта, като експертите на ООН оцениха вчера, че палестинският народ е „изложен на сериозен риск от геноцид“.