Министър-председателят акад. Николай Денков проведе видеоконферентен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Това съобщиха от Министерския съвет на страницата си във Фейсбук. Двамата са обсъдили темата за сигурността на Черноморския регион в контекста на руската агресия срещу Киев. 

Премиерът акад. Денков подчерта категоричната подкрепа на България за Украйна и приятелските отношения между двете страни, които бяха засвидетелствани по време на посещението на президента Зеленски в София през юли тази година, пишат от кабинета. 

В хода на разговора президентът Зеленски изтъкна усилията на Украйна да гарантира глобалната продоволствена сигурност чрез създаване на алтернативен експортен коридор. Зеленски информира също българския министър-председател за ситуацията на фронтовата линия и спешните нужди на отбранителните сили на Украйна, съобщиха още от правителството.

В ежедневното си обръщение късно снощи президентът на Украйна заяви, че силите на Киев ще успеят в своята борба в бъдеще, особено в района на Черно море, въпреки че в момента ситуацията на фронта е трудна.

"Съвременният свят е създаден така, че да свикнем с успеха твърде бързо. Когато агресията започна с пълна сила, много хора по света очакваха, че Украйна няма да издържи. Междувременно колосалните постижения на нашия народ, на всички наши войници, просто се приемат за даденост. Успехът на Украйна в битката за Черно море ще остане в историята, дори и да не се обсъжда много в момента", коментира украинският президент. 

Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Сега Киев се опитва да освободи всички области, окупирани от силите на Москва, включително Крим на Черно море, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г., припомня ДПА, цитирана от БТА. Сраженията по фронтовата линия обаче са тежки, особено в източната част.