Свлачище блокира Кресненското дефиле при местността "Османска чешма", в близост до Симитли. Скална маса се е изсипала на международния път Е-79 около 9 часа тази сутрин. Трафикът не е спрян, но е силно затруднен и се налага служители на КАТ да пропускат движещите се коли на етапи през наводнената отбивка на пътя, съобщи БГНЕС. На пътя са се изсипали около 10 куб. метра скали и земна маса.В същия участък към 19 часа снощи, отново се свлече скална маса. 

На мястото на инцидента пристигна и директорът на Областното пътно управление инж. Христо Атанасовски. Очаква се да пристигне и областният управител, за да се вземе решение какви мерки ще бъдат предприети. В 10.40 започна разчистването на свлачището на пътя. Обмисля се отцепването на лентата в посока Кресна и създаване на временна организация на движението, тъй като целият скат е опасен. Другата седмица започва обрушването му.

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че поредица свлачища и срутища са се активизирали по пътищата на територията на цялата страна. 

По думите й, свлачищата вече се случват всекидневно и "очакваме това да е годината на сериозните проблеми от гледна точка на свлачищни процеси в цяла България. Това е моето най-голямо притеснение", посочи министър Павлова. Тя допълни, че в момента се прави детайлен анализ на критичните зони.

"Готвим се по две линии - заради всички бедствия, които се случиха, да подадем голяма апликационна форма за финансиране по линия на Фонд "Солидарност", а от друга страна за превенция и ремонт по линия на програмата за околна среда, където има предвидени средства за такъв тип дейности", обясни министърът.

Павлова уточни, че  е нужен и авариен спешен ремонт по линията на Комисията по бедствия и аварии, защото "са много тежки нещата".