Израел заяви, че няма да разреши използването на сателитната комуникационна система Starlink в Газа, след като милиардерът Илон Мъск отправи такова предложение, предаде ДПА.

Мъск каза, че сателитната комуникационна система Starlink на компанията SpaceX може да помогне при възстановяването на комуникационната мрежа в Газа, прекъсната заради бомбардировките на Израел. Милиардерът осигури достъп до сателитното съзвездие на Украйна скоро след началото на руската инвазия.

"Хамас" ще я използва за терористична дейност", каза израелският министър на комуникациите Шломо Кархи в публикация в "Екс". "Може би Мъск би желал да го обвърже с освобождаването на нашите отвлечени бебета, синове, дъщери, възрастни хора. Всички!"

Мъск заяви, че сателитната комуникационна система ще помогне за възстановяването на прекъснатите комуникации за международно признати организации за помощ, работещи в Газа, където комуникациите бяха прекъснати, след като Израел разшири в петък наземната си офанзива в тясната ивица. 

БТА