Общата избирателна активност към 11.00 ч. е 12,3%. Изборният ден започна нормално, до този момент протича спокойно. Молим всички граждани да отидат да гласуват, а кандидатите да оставят избирателите да упражнят своя вот спокойно.

Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Най-висока е активността в община Болярово - 33,94%, а най-ниска е в Пловдив - 7,25%.

Матева съобщи, че това, което е постъпило като сериозен сигнал е притеснението, че когато се гласува, е възможно при отбелязване да се остави отпечатък от едната върху другата бюлетина.

"ЦИК реши, че бюлетини при които се откриват следи от черната лента или отпечатък, следва да бъдат отчетени като действителен глас", заяви тя, цитирана от Нова тв.

Досега в ЦИК са постъпили седем жалби. "Най-често това са нарушения, извършени от секционните избирателни комисии", заяви Матева.

Тя поясни, че тези сигнали се препращат към общинските избирателни комисии, тъй като те са компетентни да извършат необохдимата проверка.

В същото време и МВР публикува първия за деня си отчет - той гласи, че изборният ден е започнал при нормална обстановка. От началото на кампанията до 11.00 часа днес са получени общо 1450 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите в СДВР и ОДМВР.

Напомняме, че гражданите могат да съобщават за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в съответните областни дирекции на МВР.

Клуб Z напомня, че такива има и в прокуратурата - пълния списък може да видите тук.

Само до 10 ч. на днешния ден звената „Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали 99 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. От 24 октомври до момента те са 972.

От началото на изборната кампания до момента са образувани 158 досъдебни производства (45 бързи и 113 по общия ред), от тях 139 са за нарушаване на политическите права на гражданите, поясняват от вътрешното министерство.