Президентите на Китай и САЩ Си Цзинпин и Джо Байдън са се споразумели да се срещнат в кулоарите на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двете страни са постигнали принципно споразумение за провеждане на срещата на върха по време на вчерашните срещи на китайския външен министър Ван И с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, добавя източникът на АП, който е пожелал анонимност. Той добави, че логистични подробности по датата, мястото и други все още се уточняват.

В изявление след вчерашните срещи Белият дом заяви, че двете страни "работят по" уговарянето на лична среща между Байдън и Си в кулоарите на АТИС. Преди това Байдън се срещна с Ван И, като разговаря с китайския представител в продължение на час. Президентът на САЩ "е подчертал, че както САЩ, така и Китай трябва да управляват отговорно конкуренцията в отношенията и да поддържат отворени линии за комуникация", както и "да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства".